American Football-speler Ferdi Karakus is klaar voor een nieuwe competitie met 010 Trojans in de eredivisie. Foto: Emile Hilgers
American Football-speler Ferdi Karakus is klaar voor een nieuwe competitie met 010 Trojans in de eredivisie. Foto: Emile Hilgers

Ferdi Karakus gaat weer knallen met nieuwe 010 Trojans

Algemeen 1.191 keer gelezen

Rotterdam - Voor de hoofdmacht van 010 Trojans begint zondag 3 oktober een nieuw eredivisieseizoen. Anderhalf jaar waren er door de coronamaatregelen nauwelijks wedstrijden en kon slechts beperkt getraind worden. “American Football is een contactsport en heeft geen topsportstatus”, verklaart quarterback Ferdi Karakus. “Maar sinds een paar maanden zijn we volop in training, met gemotiveerde rookies in de ploeg. We gaan weer knallen!”

Door Emile Hilgers

Ruim twee jaar geleden, in juli 2019, promoveerden de Rotterdammers naar het hoogste niveau. Pas nu krijgen ze weer een kans om te laten zien dat ze daar thuishoren. “Vorig jaar hebben we in februari één wedstrijd gespeeld, tegen Hilversum Hurricanes”, schetst Ferdi. “Die verloren we. Daarna werd de competitie gestaakt vanwege corona.”

De eerste paar maanden zonder teamsport waren moeilijk voor de inmiddels 26-jarige Rotterdammer. “Je bent zo vaak op de club, dat viel opeens helemaal weg. Ik had moeite om m’n drive te vinden. Ik ben wel zoveel mogelijk indidueel blijven trainen, maar omdat de sportschool waar ik werk ook lange tijd dicht moest, was ook dat lastig. Ik had best een terugval, maar ik kom er altijd wel bovenop. Zeker nu er opnieuw een doel in zicht is, ben ik weer stabiel. M’n werk gaat ook lekker, nu bij Fit4Free Maashaven en Topsport Ommoord Coaching”

Ferdi kreeg nieuwe energie door de trainingskampen van 010 Trojans begin september, waar veel jonge gasten kennismaakten met American Football. “Dat heeft een enorme boost gegeven, dankzij de inspanningen van ons bestuur. Nog steeds komen er elke week nieuwe aanmeldingen binnen. We hebben nu een team met veel nieuw bloed. Een vaste kern van ongeveer twintig ervaren spelers en twintig rookies. Bij de nieuwe jongens zie je een bepaalde drive die ik herken van toen ik jong was en met deze sport begon. Die gedrevenheid is bijzonder, dat hebben we de afgelopen jaren niet meegemaakt.”

Of de Trojans onder leiding van hoofdcoach Kevin Boerman mee gaan doen om de titel valt nog moeilijk te zeggen, vindt Ferdi. “Er zijn twee jaar geen wedstrijden geweest, alle teams hebben veel nieuwe spelers. Ook hebben we geen oefenwedstrijden gespeeld, dus pas de komende weken ervaren we hoe sterk de anderen zijn.”

Ook de trainingen met de Nederlandse selectie hebben lang stilgelegen. Afgelopen weekend waren er try-outs voor de Dutch Lions, waar ook Ferdi heeft laten zien wat hij waard is. Hij is opnieuw geselecteerd speelt mogelijk eind december weer enkele wedstrijden met Oranje.

010 Trojans neemt het in de nieuwe competitie op tegen zeven andere eredivisieclubs. De teams zijn opgedeeld in twee poules en spelen in de eigen poule uit en thuis en één keer uit tegen de teams uit de andere poule. 010 Trojans is ingedeeld in een poule met Lelystad Commanders, Flevo Phantoms en Hilversum Hurricanes. In de andere poule spelen Arnhem Falcons, Amsterdam Panthers, Groningen Giants, en Amsterdam Crusaders.

De eerste eredivisiewedstrijden zijn zondag 3 oktober vanaf 14.00 uur. De Trojans spelen dan thuis, op sportpark Olympia, tegen Arnhem Falcons. Van 21 november tot 27 februari is er een winterstop. Het finaleweekend staat voor 2 en 3 juli 2022 op de kalender.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant