'Je zou maar zo lang en geduldig kunnen sporten, dat moet toch heerlijk zijn.'
'Je zou maar zo lang en geduldig kunnen sporten, dat moet toch heerlijk zijn.'
Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers

Een lange sport voor geduldige mensen...

Algemeen 431 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren is dichter en Matthijs Timmers journalist. Tweewekelijks beschouwen zij wat ons beweegt in Rotterdam. Deze keer: cricket, een te doorgronden sport, voor de geduldige mens!

Onderweg naar een plaatselijke vereniging voor korte sporten staat in een park in Rotterdam een groepje cricketters. Het lijkt wat voor vroeg voor de tijd van de dag, en ook van het jaar. Cricket ontluikt meestal in de vroege zomer. Het zal de klimaatverandering zijn.

Molenwiekende arm

Met een aanloop en een molenwiekende arm zwiept de ene cricketter een klein balletje richting de andere. Die probeert met een brede honkbalknuppel te voorkomen dat piepkleine blokjes van drie ranke paaltjes vallen. Dat lukt wonderwel, waarna iedereen op het ruime veld kirt en joelt. En de man met de brede knuppel trekt korte sprintjes heen en weer.

Zo aanschouwt de leek deze balsport, vanaf zijn fiets onderweg naar een vereniging voor korte sporten.

In Nederland is cricket niet zo’n grote of populaire sport, al staan we momenteel vijftiende op de wereldranglijst, tussen Nepal en Namibië. En telt Rotterdam een aantal voorname cricketclubs, zoals Punjab en VOC.

De langste pot cricket ooit

Er wordt van cricket wel eens gezegd dat de spelregels zo ingewikkeld zijn. Met die blokjes op die paaltjes. En die uitdossing, ergens tussen sportief en net. Maar dat is helemaal niet waar. Cricket is een logisch en tamelijk eenvoudig spel, maar je moet wél geduld hebben om de sport te doorgronden. Cricket is een lange sport, voorbehouden aan mensen met geduld. Voor een wedstrijd cricket moet je gemakkelijk een paar uur uittrekken. De langste pot cricket ooit duurde iets meer dan 43 uur. En was nog niet eens afgelopen. Het was dat de Engelsen anders hun boot misten. Het was 1939.

Tja, geduld en tijd, mijmert de leek, stapt op de fiets en laat de cricketters verder spelen zonder deze enige toeschouwer in het park.

Onderweg naar huis, de sport op de vereniging voor korte sporten zit er inmiddels op, staan nog steeds de cricketters in het park. De zon is inmiddels gaan schijnen. En de zin heerst nog onverminderd. Je zou maar zo lang en geduldig kunnen sporten, dat moet toch heerlijk zijn.

Het heen en weer krijgen

Bomen op het veld ook geen bezwaar
Straks kun je het heen en weer krijgen
De wickets staan als poortwachter klaar 
Om punten als kralen in Kralingen te rijgen

Stumpers staan alleen rechtop bij cricket
De helden vangen de ballen voor elkaar
Wie de regels niet kan volgen vertikt het
Nakijken helpt voor het bukken bij gevaar

Wat je niet snapt laat een ander bewegen
Met de drift zonder het schuim of de slag
Hoe ze grip op het spel hebben gekregen 
Laat ieder z’n sport en iedereen zijn dag

Jeroen Naaktgeboren, april 2024

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant