Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen
Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen

Zoeken naar een nieuwe burgemeester: ‘Alleen het beste van het beste is goed genoeg voor Rotterdam’

Algemeen 534 keer gelezen

Rotterdam - Alleen het beste van het beste is goed genoeg voor Rotterdam, zei Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) vanavond over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. En daarom ligt de lat hoog, zo blijkt uit de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Van der Velden is voorzitter van de vertrouwenscommissie die samen met de Commissaris van de Koning op zoek gaat naar de opvolger van Ahmed Aboutaleb.

Vanavond (donderdag 25 april) is de profielschets besproken in de Rotterdamse gemeenteraad. Het is een uitgebreide schets, en er staat zóveel zaken in die belangrijk zijn dat het haast niet voor te stellen is dat er iemand bestaat die eraan voldoet. “We willen de beste kandidaat, we willen de beste burgemeester”, zei Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam. “Dat is ook de reden dat we geen voorkeur voor een man of een vrouw uitspreken.”

Jaap Smit

De leden van de vertrouwenscommissie (de fractievoorzitters van de politieke partijen) gaven om de beurt antwoord op vragen van Commissaris van de Koning Jaap Smit. “We zoeken een burgemeester die stevig in zijn of haar schoenen staat”, aldus Ellen Verkoelen van 50PLUS. Agnes Maassen van D66: “De burgemeester moet ruimte geven aan het levendige en rauwe debat, een autoritaire stijl zal hoogstwaarschijnlijk niet werken.” 

Social media

“En we zoeken een bewaker van wat we hebben opgebouwd, namelijk de democratie”, meldde Imane Elfilali van Volt. Zij benadrukte dat er nu iemand gezocht wordt die ook op sociale media actief is. Iets wat bij Aboutaleb niet het geval was. Erkan Soytekin (Denk): “We zoeken iemand die makkelijk te benaderen is, een luisterend oor biedt en ook een arm om iemand heen kan slaan.”

Pittige job

Smit legde uit hoe de spelregels er uit gaan zien rond de benoeming van een nieuwe burgemeester. Vrijwel niemand in de Rotterdamse gemeenteraad heeft dit proces immers eerder meegemaakt, zó lang is Ahmed Aboutaleb burgemeester geweest (meer dan 15 jaar). En het zal nog een hele toer worden om iemand te vinden die zijn schoenen kan vullen. Smit: “Het is een pittige job die niet voor iedereen is weggelegd. Rotterdam is een complexe stad die een krachtig boegbeeld zoekt.”

Solliciteren? Dat kan vanaf morgen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant