De verwarrende berichtgeving deze week rond het onderhoud van de Van Brienenoordbrug deed het vertrouwen in 'De Overheid' geen goed. Foto: Fred Marree
De verwarrende berichtgeving deze week rond het onderhoud van de Van Brienenoordbrug deed het vertrouwen in 'De Overheid' geen goed. Foto: Fred Marree
ingezonden

Drukste brug van Nederland splijtzwam tussen overheden

Algemeen 822 keer gelezen

Rotterdam - De Van Brienenoordbrug bleek deze week een splijtzwam tussen overheden. Door de verwarrende berichtgeving rond de veiligheid van de Rotterdamse Van Brienenoordbrug liep het vertrouwen in De Overheid weer een flinke deuk op. 

Door Fred Marree

De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag stuurden namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een brandbrief aan de formerende partijen. 

Zij vragen om meer geld, veel meer geld. Ze maken zich namelijk zorgen over de veiligheid van de Van Brienenoordbrug. De burgemeesters willen dat het uitstel van het groot onderhoud aan de drukste brug van Nederland teruggedraaid wordt. In de brief zou zelfs gerept worden over instortingsgevaar. Dat komt aan.

Rijkswaterstaat (RWS) voelde zich als beheerder van de Van Brienenoordbrug waarschijnlijk in de kuif gepikt en verwees de vrees van de burgemeesters direct naar het land der fabelen. RWS verklaarde vervolgens dat er geen instortingsgevaar is. “De Van Brienenoordbrug is weliswaar op leeftijd, maar nog altijd veilig.”

Je moet er trouwens niet aan denken dat de drukste brug van Nederland van de ene dag op de andere voor langere tijd uitgeschakeld wordt of flink aan capaciteit moet inleveren. Dat zou een ongekend verkeersinfarct tot gevolg hebben met ernstige economische en sociale gevolgen. Maar waar is de vrees van de burgemeesters op gebaseerd als RWS uitdrukkelijk verklaart dat de brug veilig is?

Op gemeentelijk niveau wordt de noodklok geluid over een onveilige brug en op rijksniveau wordt beweerd dat diezelfde brug veilig is. Zo kweek je geen vertrouwen in de overheid en voor de veiligheid nog belangrijker, wie heeft er nu gelijk?

De overheid maakt zich hiermee weer eens belachelijk en dat doet het vertrouwen geen goed. Zo blijft het dweilen met de kraan open en politici blijven zich maar afvragen waarom het vertrouwen in de overheid blijft dalen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant