Afbeelding

Vanaf april in de theaters: onvervalste Rotterdamse soapserie Café De Kapenees

Cultuur 15 keer gelezen

Rotterdam - Loes Schnepper en Paul van Soest spelen samen in Buurtsoap Café De Kapenees, te zien vanaf 18 april 2017 in Theater Walhalla, Islemunda en De Nieuwe Branding. Een authentiek Rotterdamse soap in 8 afleveringen verspreid over het hele jaar. Te bekijken als serie of als losse voorstelling. Café De Kapenees is een productie van Theater Walhalla en het Rotterdams Wijktheater.

De eerste twee afleveringen van Café De Kapenees speelden in december 2016 in Theater Walhalla en worden wegens groot succes hernomen op 18, 19 en 20 april. Twee afleveringen op één avond, inclusief een heerlijke maaltijd tussendoor en dansen op live-muziek achteraf. Vervolgens loopt de soap door met steeds een aflevering in mei, september, oktober, november en ter afsluiting weer een dubbele aflevering in december. De afleveringen zijn op zichzelf staande theatervoorstellingen maar natuurlijk ook als serie te bezoeken.

De voorstellingen zijn actueel en Rotterdams, elke aflevering heeft een ander thema en er wordt per keer samengewerkt met een andere inhoudelijke partner, die een rol spelen in de actualiteit van Rotterdam. Zo werken mee; De Hand in Hand (tijdschrift van Feyenoord supporters), de campagne Hebbie Effe (over eenzaamheid onder ouderen) en de Tegenprestatie (campagne om werkelozen weer te laten meewerken in de stad).

Café De Kapenees

Zus (Loes Schnepper) is de eigenaresse van Café de Kapenees, een van de laatst overgebleven authentieke kroegen op Katendrecht. Nu de Kaap hot is en nationale en internationale lijstjes aanvoert is het leven er voor Zus niet makkelijker op geworden. Als geboren Kapenees moet ze zich zien te redden tussen de oprukkende bakfietsyuppen en de naar geld ruikende projectontwikkelaars met hun hippe concepten. Aan haar bar zit vaste klant Koos (Paul van Soest), die het veelvuldig heeft over de tijd dat de Katendrechtse straten nog gevuld waren met zeelui, hoeren en Chinezen. De mantelzorgtaken voor haar hulpbehoevende moeder maken het leven voor Zus er ook niet makkelijker op. Zal zij zich staande weten te houden?

Over de acteurs

Paul van Soest is vooral bekend uit de kindertelevisieserie Bassie en Adriaan, waarin hij de rol van Handige Harry speelde, en als Henk van de Berg uit de serie Toen was geluk heel gewoon. Hij speelde mee in de eerdere co-productie van het Rotterdams Wijktheater en Theater Walhalla, Feyenoord de Opera. Loes Schnepper is vooral bekend van de Youtube-hit Met Loes. Zij won een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in het televisiedrama Voor Emilia en in 2014 ontving zij de prijs voor Beste Actrice op het 48 Hours Film Festival in Rotterdam.

Uit de krant