Foto: EG Photography
Foto: EG Photography

Hoe bepaal je de juiste lamelbreedte voor houten jaloezieën?

Algemeen 1.465 keer gelezen

Jaloezieën, luxaflex, lamellen of shutters, het is een sierlijke vorm van raambekleding waarvan de geschiedenis ver terugvoert. Het is boeiend om je in dit soort ogenschijnlijk simpele dingen te verdiepen, tussen het klussen en inrichten door. Hieronder zetten we uiteen hoe het begrip jaloezie wel degelijk met afgunst te maken heeft, hoe je beter je ramen isoleert en hoe je te werk gaat bij het plaatsen van deze raambekleding.

Wat zijn houten jaloezieën?

Houten jaloezieën is de algemene term voor de uit hout vervaardigde variant op luxaflex. Ze heten in de interieurwereld ook wel shutters. Luxaflex is eigenlijk een merknaam van de firma Hunter Douglas, die kort na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht en zich op de Noord-Amerikaanse markt richtte. Het hoofdkantoor bevindt zich overigens hier in Rotterdam. Het is niet geheel duidelijk of zij de officiële uitvinder van het begrip luxaflex dan wel jaloezieën zijn. Door een ingenieus systeem is het mogelijk de lamellen van de jaloezieën in verschillende standen te zetten om een bepaalde hoeveelheid licht door te laten. Het geheel naar boven verplaatsen, met een soort ingeklapt harmonica-effect, kan eveneens. Houtenjaloezieenvan INHUIS kunnen zowel in een raamkozijn geïntegreerd worden als ervoor hangen.

Maar waarom heten ze eigenlijk jaloezieën?

Dat is een grappig verhaal. Maar wel leuk om uit te leggen, opdat er weer wat te bespreken is op verjaardagen. Deze raambekleding heeft namelijk wel degelijk met afgunst te maken. In vroeger tijden werden harems afgeschermd om jaloezie van mannen te voorkomen. Het fenomeen dook vervolgens op in 1800 in Frankrijk, waar de jaloezieën vooral gebruikt werden zodat niemand naar binnen kon kijken én om het zonlicht te weren. Deze houten jaloezieën hadden maar een stand (bijna volledig gesloten), waaruit het welbekende louvre-deurtje is voortgekomen. Later bedacht een timmerman een manier om de houten lamellen te kunnen verstellen. Pas in de jaren ‘50 van de vorige eeuw werd de aluminium versie populair, anno nu kiezen stylisten graag voor houten exemplaren omdat hout weer helemaal hip is

Raambekleding isoleert, wijst onderzoek uit

Met raambekleding kun je makkelijk kosten besparen. Dupli’s isoleren het beste, maar elk type raamdecoratie isoleert iets. Sommige meer dan andere. Ditonderzoek toont precies aan welke soort raambekleding het beste isoleert - let wel: in gesloten toestand. Daarvoor is een U-waarde in het leven geroepen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van de luxaflex, gordijnen of lamellen. Niet zelden worden jaloezieën voor optimale isolatie gecombineerd met overgordijnen. Met de jaloezieën omlaag en gesloten en de gordijnen dicht komt er veel minder tot geen kou door het raam naar binnen, hetgeen weer stookkosten bespaart. Denk aan ouderwets enkel glas of tocht gaten, waardoor een huis in de winter stiekem kouder wordt.

De lamelbreedte bepalen

Hoe bepaal je de breedte van de lamellen die samen een jaloezie vormen? Dat is simpelweg afhankelijk van smaak. Houten lamellen in de meest gangbare breedte maten 50 tot 70 millimeter. Dunne lamellen hebben een wat zakelijker uitstraling, maar het hangt ook van de kleur af. Hoe breder de lamel, hoe minder er uiteraard in een jaloezie aangebracht worden. De breedte van de totale raambekleding berekenen is ook geen hogere wiskunde: meet de breedte van het venster en zorg aan beide kanten voor een marge van maximaal een halve centimeter, dus een centimeter in totaal. De vakman snijd ze dan voor je op maat. Er bestaan overigens ook houten lamellen voor vensters in afwijkende vormen, zoals driehoekige ramen.

Houten jaloezieën ophangen: een koud kunstje voor de ervaren klusser

Het ophangen wijst zich vanzelf, maar ook daarover adviseren de fabrikanten je met alle liefde. Maar al met al heb je weer wat interessants geleerd over iets dat je voorheen als vanzelfsprekend zag. Daarom is het ook aan te raden om deze site regelmatig op te zoeken voor meernieuws en artikelen vol leuke weetjes en klustips.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant