Michel Koreman: 'Mensen vinden elkaar tijdens het eten.'
Michel Koreman: 'Mensen vinden elkaar tijdens het eten.'

Gezond uit eten en sociale contacten opdoen tijdens driegangendiner in wijktheater de Buurvrouw

Algemeen 511 keer gelezen

Rotterdam - In wijktheater de Buurvrouw in Schiebroek wordt elke derde maandag van de maand een driegangendiner georganiseerd voor de ouderen in de wijk. Het eten wordt verzorgd door vrijwilligers en jongeren zorgen voor de bediening. “Gezond eten en sociaal bezig zijn, is een waardevolle combinatie voor ouderen”, vertelt initiatiefnemer Michel Koreman.

Door Laurie Haanschoten

Het idee ontstond bij de directeur van deRotterdamseZorg en dochter van een buurtbewoner, Jacqueline Stuurstraat. Zij merkte op dat er over vijf jaar een sterk tekort aan hulp in de zorg- en welzijnsorganisaties zal ontstaan. Het doel is dus om mensen langer en gelukkiger thuis te laten wonen. 

Bij Michel Koreman, initiatiefnemer van de Buurvrouw, gingen er direct belletjes rinkelen. “Nadat we bij meerdere ouderen thuis waren geweest, merkten we dat velen sociaal geïsoleerd waren en niet erg gezond aten. Zo spraken we een oud-hoogleraar die de laatste jaren fulltime mantelzorger voor zijn zieke vrouw is geweest. Toen zij overleed, was er van zijn sociale netwerk nog weinig over. Een diner organiseren leek een goede oplossing.”

Er staan verschillende hobby-koks in de keuken en hun kinderen komen bedienen. “Op deze manier kan er ook wederzijds begrip ontstaan tussen de jongere en de oudere generatie”, aldus Michel. De gerechten verschillen per editie maar zijn altijd voedzaam en gezond, daarbij krijgen de gasten na het afrekenen ook soep mee voor thuis. Het diner kost met 12,50 euro iets meer is dan de gemiddelde aanschuifmaaltijd. Dit schrikt mensen volgens Michel echter niet af; “Dit bedrag heeft ook ergens te maken met de waardigheid van mensen. Veel van deze ouderen hebben altijd gewerkt en een goede AOW.”

Inmiddels ontstaan er ook vriendschappen buiten het diner om. “Mensen vinden elkaar tijdens het eten. Het zijn dan ook allemaal ouderen die wel nog dingen kunnen en willen doen, maar daarin gewoon een klein handvat nodig hadden. Zo sprak ik een vrouw die vroeger graag danste, en er bij het diner erachter kwam dat wij ook dansavonden organiseren. Zo gaat vaak tijdens het diner het balletje rollen.”

“We willen onderzoeken of dit soort dingen er echt voor zorgt dat mensen langer thuis blijven wonen. Want het zijn lange dagen anders he, zonder activiteiten of sociale invloeden.”

Voor meer info, mail naar: info@buurvrouwrotterdam.nl

Uit de krant