Foto: OccupyEUR
Foto: OccupyEUR

Erasmus Universiteit Rotterdam voor de tweede keer in korte tijd bezet

Algemeen 1.144 keer gelezen

Rotterdam - Een groep studenten en medewerkers heeft vanochtend opnieuw een gebouw bezet op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dat gebeurde in november ook al. Juist gisteren heeft de universiteit een persbericht naar buiten gebracht dat het overtuigd is van een noodtoestand op klimaatgebied, maar de bezetting van OccupyEUR is vandaag toch doorgegaan.

Omstreeks 11.00 uur is de groep het aula-gebouw, en het gebouw waar het kantoor van het College van Bestuur te vinden is, binnengetreden. Er zijn gastcolleges en workshops, er wordt muziek gemaakt en mensen kunnen langskomen voor een kop soep. In de aangrenzende collegezaal kan het onderwijs ongehinderd doorgaan.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft gisteren de klimaat- en ecologische noodtoestand erkend. Daarmee onderschrijft de universiteit dat ‘er dringend en gecoördineerd actie nodig is om de gevolgen van klimaatverandering en de verwoesting van ecosystemen tegen te gaan. De universiteit wil de komende jaren een aantal concrete maatregelen nemen, zoals het promoten van plantaardig voedsel en duurzaam reizen. De ambitie van de universiteit is om met onderzoek bij te dragen aan sneller herstel van klimaat, ecosystemen en een rechtvaardiger samenleving.’

De verklaring van de universiteit was voor OccupyEUR reden te meer om de actie door te laten gaan. Eén van de aanwezige studenten licht toe: “Onze eisen zijn nog niet ingewilligd, en het uitroepen van de klimaatnoodtoestand voelt eerder als greenwashing”.

De actiegroep protesteert onder de noemer End Fossil: OccupyEUR onder meer tegen de banden die de universiteit heeft met de fossiele brandstofindustrie, tegen eindeloze tijdelijke contracten van medewerkers én tegen de moeilijke toegankelijkheid van de campus voor mensen met een fysieke beperking.

Een eerdere bezetting met deze eisen, in november 2022, eindigde in door de Mobiele Eenheid.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant