Directeur Alice Fortes van de Art Studio. Foto: Raymond Sybesma
Directeur Alice Fortes van de Art Studio. Foto: Raymond Sybesma

Samen eten en mogen struikelen bij de Art Studio

Algemeen 1.050 keer gelezen

Rotterdam - De Art Studio in Hoogvliet staat in de Kolbleistraat in Hoogvliet. Vanuit de metro bij station Zalmplaat zie je de Art Studio tussen de schoolgebouwen staan. De directeur is Alice Fortes, een krachtige vrouw met een missie.

Door Raymond Sybesma

Vanuit haar kantoor kijkt Alice Fortes uit op het plein tussen de scholen. Alice is 51 jaar en is geboren in Delfshaven. Haar ouders komen uit Kaapverdië en dat heeft haar gevormd tot wie zij nu is. “Ik ben opgevoed met the best of both worlds”, zegt Alice. “De woorden van mijn ouders heb ik goed onthouden: ‘Je moet wel wat van je leven maken, wij zijn niet voor niets naar Nederland gekomen.’”

In de periode van corona lag Art Studio min of meer stil. “Wij hebben die periode gebruikt om te onderzoeken wie wij zijn.” Ook wilde Alice verder kijken naar wat het geheim is van de Art Studio. Er komen namelijk grote namen naar Hoogvliet voor een try-out of repetitie. Zo kozen Steven Brunswijk, Broederliefde en Frenna al voor de Art Studio.
De theaterzaal heeft zitplaatsen voor 83 bezoekers. Hoogvliet heeft veel talent en daar is plaats voor binnen de Art Studio. “Er is ruimte om te struikelen”, vertelt Alice. “Ik zie dat veel jongeren denken dat alles direct perfect moet. Je mag hier alles proberen en ik nodig talent dan ook uit om op onderzoek uit te gaan.”

Bij de Art Studio werken veel vrijwilligers Zelf spreekt Alice liever over betaalde en niet-betaalde medewerkers. “Iedereen is namelijk medewerker bij ons. Het familiegevoel is belangrijk. Ik ben trots als ik medewerkers hoor zeggen dat dit als thuis voelt.”

Hoogvliet kent veel verschillende culturen. Ook onder de niet-betaalde medewerkers is een grote diversiteit aanwezig. Maandelijks is er een overleg met eten. “Eten is een verbindende factor”, legt Alice uit. “Niet iedereen is dat gewend. Zo kwam bij het eerste overleg iemand die vertelde al thuis gegeten te hebben, want dit was toch een overleg. De overleggen gaan niet alleen over een handboek dat gemaakt moet worden. Inmiddels komen ook de gesprekken over afkomst, religie op gang. Er is wederzijdse interesse en hierdoor ontstaat begrip. Ik geloof: niets is fout. Soms zijn mensen onwetend. Ga dan in gesprek en leg het uit.”

Op artstudiohoogvliet.nl is de programmering terug te vinden. Wil je iets organiseren, proberen of een zaal reserveren? Neem dan vooral contact op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant