Stans Goudsmit, Marianne van den Anker, Mary Kraat-Olman van de kledingbank en Marco Pastors van NPRZ. Je kunt elke woensdag van 10.00 tot 16.00 uur binnenlopen. Bellen kan gratis via 0800 0802.
Stans Goudsmit, Marianne van den Anker, Mary Kraat-Olman van de kledingbank en Marco Pastors van NPRZ. Je kunt elke woensdag van 10.00 tot 16.00 uur binnenlopen. Bellen kan gratis via 0800 0802.

Een Rotterdamse ombudsman met nul klachten uit Zuid, dat kán niet kloppen...

Algemeen 1.248 keer gelezen

Rotterdam - Van alle klachten die de Rotterdamse ombudsvrouwen Marianne van den Anker en Stans Goudsmit binnenkrijgen, komen er bijna nul (0!) uit Rotterdam-Zuid. Dat kán niet kloppen natuurlijk. En dus hebben de twee een filiaal geopend op Zuid. In het Verzamelgebouw aan de Strevelsweg 690.

Door Emile van de Velde

Terwijl Van den Anker al met schaar en lint klaar staat om het nieuwe kantoor te openen, lopen er nog twee mensen langs. “Weten jullie wat een ombudsman is?” “Nee, geen idee”, is het antwoord. En dat is precies het probleem. Duizenden Rotterdammers weten helemaal niet dat er iemand in de stad is die problemen voor ze op kan pakken wanneer ze er zelf niet meer uitkomen. Laat staan dat ze weten wáár die ombudsman te vinden is. “We zitten op de Meent, in een kantoor op 4 hoog, daar komen mensen natuurlijk niet echt makkelijk binnenlopen”, verzucht Van den Anker. “En zeker geen mensen uit Zuid.” Ze vervolgt: “Het is mijn taak pro-actief mensen te helpen. Niet alleen maar noteren en onderzoek doen, maar problemen oplóssen. Als iemand bij ons komt, gaan we dus níét doorverwijzen, afschuiven. Mensen hebben het vertrouwen in de overheid verloren en we willen helpen dat terug te winnen.”

Dus heeft Zuid nu een eigen filiaal. Iets waar vreemd genoeg nooit eerder aan gedacht was. “Waarom niet? Goeie vraag. Het is ook iets wat onszelf op Zuid ook aan mogen trekken”, zegt Marco Pastors, als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid bij de opening aanwezig. “We moeten mensen veel meer direct uitnodigen om hun ongenoegen bij de overheid kenbaar te maken. Eropaf, niet afwachten.”

Goudsmit is de kinderombudsman van Rotterdam. “Ik ga veel op scholen langs, ook op Zuid. Maar nu hebben we een plek waar mensen makkelijk binnen kunnen lopen. Alles wat ook op een drempel lijkt, moet je wegnemen. We willen ook niet dat dit onze enige vestiging op Zuid is. We gaan meer spreekuren houden, in bijvoorbeeld bibliotheekfilialen.”

De wens van de ombudsvrouwen werd opgepikt door Stichting De Verre Bergen. Binnen een paar dagen werd er een kantoor in het Verzamelgebouw tegenover Zuidplein geregeld. Een week eerder was daar al (ook hoognodig) een filiaal van Kledingbank Rotterdam geopend.

“Dit is heel belangrijk voor Zuid”, vertelt Maria Segredo. Ze komt toevallig langslopen. Segredo is wijkverpleegkundige. “Ik werk in de wijk en zie zóveel problemen. Kinderen, gezinnen, hebben het moeilijk. Er is veel armoede. Er moet echt meer directe hulp van de overheid komen. Daarom ben ik blij om dit te zien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant