Kinderen en leerkrachten van de Pniëlschool in Vreewijk hebben weer een fijn en inspirerend schoolgebouw. Foto: pr
Kinderen en leerkrachten van de Pniëlschool in Vreewijk hebben weer een fijn en inspirerend schoolgebouw. Foto: pr

Pniëlschool in Vreewijk klaar voor de toekomst na renovatie en uitbreiding

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam - De Pniëlschool in Rotterdam heeft met een renovatie en uitbreiding een opvallende metamorfose ondergaan. De school heeft met enkele tactisch gekozen architectonische ingrepen een geheel nieuwe uitstraling gekregen, passend bij het moderne onderwijs. Rigide lokalen en gesloten gangen hebben plaatsgemaakt voor flexibele en speelse leeromgevingen. De renovatie laat mooie karakteristieke elementen weer gloren.

De protestant-christelijke basisschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1920 dat deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht van Vreewijk Rotterdam. De school heeft een centrale rol in de omliggende multiculturele wijken, en vervult hiermee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de gemeenschap.

De Pniëlschool had dringend behoefte aan een frisse start en een open uitstraling naar buiten. In 2018 kreeg EGM architecten de opdracht voor het volledige ontwerp voor de hoogwaardige renovatie en uitbreiding van de Pniëlschool.

Ruimte voor zelfstandig werken
De toiletten en bergingen in de gangen langs de gevel verhuisden naar centrale en logische plekken in het gebouw. Hierdoor zijn mooie brede gangen met veel daglicht ontstaan die multifunctioneel inzetbaar zijn voor onder meer projectmatig of juist rustig en zelfstandig werken. De verlaagde plafonds op de zolderverdieping zijn verwijderd en de karakteristieke houten kapconstructies zijn tot in de nok hersteld en zichtbaar gemaakt. Hiermee is de vrije hoogte verhoogd van 2.60 meter tot circa 5 meter. Het resulteert in prettige leer-, speel- en werkplekken met meer daglicht, openheid en doorzicht. Juffen, meesters en ondersteunend personeel hebben een aantrekkelijke huiskamer en keuken gekregen voor lunch, overleg en ontspanning.

Authentieke details
Aan de achterzijde is de school over drie verdiepingen uitgebouwd met een nieuwe gevel die 1.80 meter is opgeschoven. Dit maakt de lokalen overal ruimer en lichter. De uitbreiding sluit met zorgvuldig materiaalgebruik en detaillering naadloos aan op het bestaande gebouw en de beschermde omgeving. Een aantal strategisch geplaatste doorbraken, zoals bij de hoofdingang, de trappenhuizen en de zolderverdieping, zorgen voor grotere ruimtes en doorzichten en maken de gehele school functioneel flexibeler in gebruik.

Het pand bevat veel authentieke details uit de jaren ’20 in zowel exterieur en interieur. Tijdens de renovatie en uitbreiding is hier rekening mee gehouden om de originele details zoveel mogelijk te behouden en waar nodig te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de terrazzovloeren op de gang, het (nieuwe) siermetselwerk en de authentieke jaren 20 geglazuurde tegels op de wanden.

Uit de krant

Uit de krant