Het recreatieve badstrand aan de Maasvlakteboulevard is gewoon toegankelijk. Foto: AS Media
Het recreatieve badstrand aan de Maasvlakteboulevard is gewoon toegankelijk. Foto: AS Media

Recreatie en genieten van strand aan de Maasvlakte kan, maar niet overal

Algemeen 2.637 keer gelezen

Rotterdam - In de zomervakantie gaan bij mooi weer meer mensen genieten van het Maasvlaktestrand. En dat kan ook, maar niet overal. Om een veilige omgeving te creëren vanwege de bouw van de 22 nieuwe windmolens op Maasvlakte 2, zijn het zogeheten sportstrand met voorliggend water, het duingebied en parkeerplaatsen 5 en 6 aan de Maasvlakteweg al enkele maanden volledig afgesloten. Ook de hieraan parallel lopende Prinses Maximaweg en het naastgelegen fietspad zijn afgesloten. Voor fietsers is er wel een fietspendelbus met fietsenaanhanger beschikbaar.

Het zogenaamde badstrand, het recreatiestrand voor intensief gebruik dat op een veilige manier ruimte biedt aan duizenden bezoekers per dag, is echter gewoon toegankelijk. Dit strand aan de Maasvlakteboulevard, dat ten zuiden van het nieuw te bouwen windmolenpark ligt, blijft volledig intact zonder dat daar nieuwe windmolens komen.

Lees verder onder foto.


Vele strandgangers zoeken met het warme weer de zee op voor verkoeling. Foto: AS Media

Ben je dus een badgast, visser, vogelspotter, wandelaar of zee-kajakker? Je blijft welkom op het badstrand. Er verandert daar niets. Recreanten kunnen hier nog steeds kunnen genieten van een strandwandeling of een dagje zon, zee en strand.

Parkeerplaatsen 1, 2, en 3 zijn normaal toegankelijk, evenals parkeerplaats 4 nabij de Slufter kitespot, de enige locatie waar in de zomermaanden kitesurfers (kiters) hun watersport kunnen uitoefenen.

Lees verder onder foto.

Alleen bij de Slufter kitespot mag in de zomermaanden het kitesurfen worden uitgeoefend. Foto: windparkmaasvlakte2.nl

Recreatiemogelijkheden
Wat zijn de precieze gevolgen voor gebruikers van het gebied?

Wandelaars: Wandelaars kunnen, eventueel met hun aangelijnde hond, gewoon terecht op het badstrand. Een wandeling maken over het hele strand naar het noorden tot de blokkendam kan vanwege de afsluiting niet meer.

Naturisten: Naturisten kunnen terecht op hun huidige plek, het naaktstrand. Uitwijken naar het noorden kan gedurende de afsluiting niet meer. Na de bouwperiode kan en mag dit weer wel.

FietsersLet op: het fietspad langs de Prinses Maximaweg is afgesloten. Voor alle fietsers is er een fietspendelbus met fietsenaanhanger beschikbaar (7 dagen per week). De fietspendeldienst richt zich in eerste instantie op woon-werk-fietsers. Maar natuurlijk mogen ook recreatieve fietsers met de pendeldienst mee tijdens de beschikbare vertrektijden.
Zie voor de precieze tijden: windparkmaasvlakte2.nl/fietspendeldienst/

Sportvissers: Vissen kan bij het badstrand. Daar is het veilig en is er voldoende parkeergelegenheid.

Kitesurfers (kiters): Al sinds 1 januari 2022 is kiten niet meer toegestaan bij het sportstrand. In 2022 kunnen de kiters voorlopig bij de Slufter kitespot, badstrand en naaktstrand blijven kitesurfen (let op: bij de laatste twee locaties geldt dat kitesurfen alleen buiten de zomermaanden is toegestaan!).

Golfsurfers (wavekiters): Golfsurfers kunnen momenteel veilig terecht op het badstrand. Daar is ook voldoende parkeergelegenheid.

Op het sportstrand is door het intrekken van het aanwijzingsbesluit kiten dus verboden. In overleg met de NKV wordt er door een onafhankelijke organisatie in kaart gebracht of bepaalde manieren van kiten (zoals bijvoorbeeld wavekiten, foilkiten, wing foilen, twintip kitesurfen) na het afronden van de werkzaamheden voor het nieuwe windmolenpark op een veilige manier toegestaan kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant