De Erasmus herdenkingsmunt toont Erasmus zelf en een allegorie van de talrijke uitwisselingen tussen Europese studenten én het getal 35. Alle eurolanden geven de munt op 1 juli uit. Foto: pr
De Erasmus herdenkingsmunt toont Erasmus zelf en een allegorie van de talrijke uitwisselingen tussen Europese studenten én het getal 35. Alle eurolanden geven de munt op 1 juli uit. Foto: pr

Erasmus siert Europa’s nieuwste 2 euromunt

Algemeen 3.046 keer gelezen

Rotterdam - Hij werd geboren in Rotterdam, Desiderius Erasmus, en groeide uit tot een wereldberoemde filosoof. Op 1 juli siert zijn portret een nieuwe 2 euromunt, de ‘35 Jaar ERASMUS-programma’ herdenkingsmunt. Het officiële betaalmiddel is gratis om te wisselen bij Munt-Online.

De Erasmusbrug, de Erasmus Universiteit, het Erasmus MC; op veel plekken in Rotterdam is de naam Erasmus terug te vinden. 

Daar kwam in 1987 het Erasmus-programma bij. Het Erasmus-programma - onderdeel van het ‘Leven Lang Leren Programma’ van het SOCRATES-programma - moet het voor studenten binnen de Europese Unie makkelijker maken om een deel van hun studie in een ander land te volgen. Het verbetert het wederzijds begrip voor elkaars cultuur en moedigt tweetaligheid en diversiteit aan. Ongeveer 3100 hogescholen en universiteiten uit 31 landen staan ingeschreven in het Erasmus-programma. Zo’n twee miljoen studenten maakten al gebruik van het programma.

Omdat het Erasmus-programma 35 jaar bestaat, is een speciale munt ontworpen. De Erasmus-programma herdenkingsmunt is pas de vijfde munt in de Europese Unie die met een gemeenschappelijk ontwerp en thema wordt uitgegeven. Alle EU-landen geven de munt op 1 juli uit.

Het publiek heeft het winnende ontwerp via een internetverkiezing gekozen. Zij kon kiezen uit zes ontwerpen die door een vakjury na een ontwerpwedstrijd tussen de lidstaten van de eurozone waren geselecteerd. Het winnende ontwerp is gemaakt door Joaquin Jimenez. Zijn ontwerp is een combinatie van twee belangrijke elementen van het Erasmus-programma: de geestelijke vader, Desiderius Erasmus zelf, en een allegorie van zijn invloed op Europa. Het tweede element is uitgebeeld met stralen die de munt van het ene baken naar het andere doorkruisen. Het verbeeldt de talrijke, intellectuele uitwisselingen tussen de Europese studenten. 

In de allegorie komt het getal 35 terug; de weergave van het 35-jarige bestaan van het Erasmus-programma. Langs de buitenrand zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

De 2 euro Erasmus herdenkings-verzamelmunt komt op 1 juli uit. Reserveren kan al. Munt-Online krijgt er 1.000 op voorraad. De verzameleditie in UNC kwaliteit is gratis om te wisselen. Alleen voor de verzending hoeft betaald te worden. De munt reserveren kan op erasmus-euro.nl/pr.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant