Een visualisatie van de Bijenkorfsteen op de Coolsingel door Frans Blok/3Develop.
Een visualisatie van de Bijenkorfsteen op de Coolsingel door Frans Blok/3Develop.

Bijenkorfsteen keert terug op de Coolsingel, crowdfunding geslaagd

Algemeen 1.106 keer gelezen

Rotterdam - De crowdfunding van historisch gezelschap Roterodamum is gelukt. Dankzij bijna 200 donateurs en een grote gift van een anonieme donateur is de teller uitgekomen op ruim 50.000 euro. Daarmee kan de gevelsteen van de oude Bijenkorf terugkeren naar de Coolsingel.

De gevelsteen is het enige restant van het door het bombardement getroffen warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’. Dat stond destijds ter hoogte van het Churchillplein. Daar komt de Bijenkorfsteen weer in de buurt te staan. De gevelsteen prijkte van 1930 tot 1960 aan het oude Bijenkorfgebouw.

Het is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren. 

In overleg met het Centrum voor Beeldende Kunst is een ontwerp voor een nieuwe sokkel gemaakt, door ontwerper Jan Konings.

Doneren kan nog

De opgehaalde 50.000 euro is 85% van het totale bedrag dat nodig is om de steen te laten restaureren, transporteren en terugplaatsen op een nieuwe sokkel. Naast de crowdfundingactie dragen gemeente Rotterdam, verschillende stichtingen, fondsen, organisaties en Roterodamum zelf bij. “De laatste 15% hopen we de komende periode nog via andere fondsen of organisaties te mogen ontvangen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant