'Zuur is enkel goed voor augurken' daar probeer ik me aan vast te houden.' Foto: Joop van der Hor
'Zuur is enkel goed voor augurken' daar probeer ik me aan vast te houden.' Foto: Joop van der Hor

Roel Pot wil niet meer janken en zuur zijn: ‘Dat is voor augurken’

Algemeen 2.046 keer gelezen

Rotterdam - Roel Pot is presentator, entertainer, quizmaster, clown, dagvoorzitter, talkshowhost en maakt al jaren mensen aan het lachen. Zelf lacht hij de laatste tijd als een boer met kiespijn.

Door Joop van der Hor

Het zit Roel Pot (58), net als zovele artiesten en presentatoren, niet mee. Covid in al z’n varianten heeft een voorlopig einde gemaakt aan zijn onbezorgde vrijbuitersleventje. De man die al tientallen jaren mensen weet te vermaken, staat het huilen nader dan het lachen. 

Hoe gaat het?

“Weet je, de rekeningen blijven komen. Maar bij weinig tot geen inkomsten, gaat eerst je spaargeld eraan en daarna ga je in de min. In het begin weet je nog het hoofd boven water te houden. Toen al deze ellende begon, had ik nog wel een beetje vlees op de botten, maar na twee jaar is er niets meer over. Ik ga er niet zielig doen maar het is moeilijk, heel moeilijk om te overleven.”

Maar je krijgt toch zeker wel financiële compensatie vanuit gemeente of Rijk?

“Ach, volgens de overheid heb je recht op steun, maar er gaat een hoop fout bij de overheid en de gemeente. Het zijn grote loge apparaten. En als er iets fout gaat dan is dat bijna niet te herstellen zoals in mijn geval. Ik woonde volgens de gemeente ineens heel ergens anders dan waar ik daadwerkelijk stond ingeschreven. In dat pand woonde iemand met een ruim inkomen waardoor ik geen recht had op steun. Maar ik woonde daar niet! En een verandering duurt maanden. Ik gaf in juni een verandering door en in oktober was het pas doorgevoerd. En al die tijd krijg je niet waar je recht op hebt. Ik heb inmiddels al heel veel sollicitaties achter de rug. Maar op mijn leeftijd ben je te duur. Ik heb echt overal gesolliciteerd; in de horeca, schoonmaak, winkels, priklocatie... alsmaar nul op rekest.”

En nu?

‘Volgende week ga ik ergens parttime beginnen, daar haal ik precies mijn huur mee binnen. Maar ik moet ook nog andere rekeningen betalen, en eten. Dus blijf ik dingen verzinnen. Zoals de ‘Rotterdamse Bingo’. Ontzettend leuk. Mensen winnen leuke prijzen en vermaken zich met Rotterdams geleuter van mijn kant. Het is echt een avondje uit achter je eigen computer. Ik doe nog veel meer online dingen zoals de cursus Plat Rotterdams, de Rotterdamse avond en de Rotterdamse pubquiz. Ik hoef niet rijk te worden, maar moet er wel mijn rekeningen mee kunnen betalen. Ach, je kan een potje huilen of vloeken, roepen dat het leven je niet meezit. Maar je kan ook je schouders er onder zetten. Niet janken maar doen! Een vriend van mij, Wim Milder, zei ooit: ‘zuur is enkel goed voor augurken’, daar probeer ik me aan vast te houden.”

Uit de krant