Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het stokje overgenomen van Hugo de Jonge. Vanavond gaf Kuipers met premier Rutte zijn eerste persconferentie. Foto: twitter.com
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het stokje overgenomen van Hugo de Jonge. Vanavond gaf Kuipers met premier Rutte zijn eerste persconferentie. Foto: twitter.com

Stapsgewijze versoepeling van coronamaatregelen, winkels tot 17.00 uur open, horeca en cultuursector nog dicht

Algemeen 290 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf zaterdagochtend wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De horeca (cafés en restaurants) en de cultuursector (musea, theaters, bioscopen) en evenementensector (concerten) profiteren hier niet van, die moeten nog dicht blijven.

Niet-essentiële winkels (detailhandel) mogen morgen weer open en kunnen zonder afspraak bezocht worden tot 17.00 uur. Wel gelden er beperkingen voor het aantal personen dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn (het maximum aantal bezoekers per vierkante meter). Ook kappers, nagelsalons en andere niet-medische contactberoepen mogen weer open tot 17.00 uur.

Een regel die gehandhaafd blijft is de verplichte 1,5 meter afstand. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisten, blijven open tot 20.00 uur.

Sporten op binnenlocaties is weer toegestaan en dus kunnen sportscholen en sportclubs hun deuren openen. Het coronatoegangsbewijs is bij de binnenlocaties verplicht voor personen boven de 18. Ook buiten sporten voor volwassenen is weer toegestaan. Publiek is daarbij niet toegestaan.

Mbo’s, hbo’s en universiteiten mogen weer op locatie lesgeven. Studenten hoeven dus geen onderwijs op afstand meer te volgen. Wel gelden er enkele beperkende voorwaarden. Op het mbo en in het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen. Die beperking geldt niet voor als er tentamens worden afgenomen. Ook wordt het dragen van mondkapjes overal verplicht. Studenten moet vanaf nu altijd hun mondkapje ophouden, ook als ze in een lokaal zitten.

Peildatum 25 januari
Horecagelegenheden mogen voorlopig nog niet open. Eten bestellen of afhalen blijft wél mogelijk. Ook de culturele sector moet de deuren nog gesloten houden. Het kabinet kijkt over tien dagen, op 25 januari, opnieuw naar de mogelijkheid om restaurants, cafés, bioscopen, musea en theaters te openen.

De quarantaineregels worden fors aangepast. Mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of korter dan acht weken geleden corona hebben gehad hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit geldt alleen als ze geen klachten ontwikkelen.

Ook werknemers in cruciale beroepen, zoals leraren en zorgmedewerkers, hoeven niet in quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze klachtenvrij zijn. Wel moeten ze geregeld een zelftest afnemen om naar hun werk te mogen gaan, en moeten ze op de vijfde dag een PCR-test laten doen.

Naast de versoepelingen en blijvende regels komt er ook een nieuw advies bij. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om drukke winkelstraten en markten, maar het geldt ook op de werkvloer.

Uit de krant