Publiek kan vanaf woensdag 12 januari stemmen op favorieten. Foto: Lisbeth Luft
Publiek kan vanaf woensdag 12 januari stemmen op favorieten. Foto: Lisbeth Luft

Women Skate the World Rotterdam maakt kans op Appeltje van Oranje

Algemeen 121 keer gelezen

Rotterdam - Soms wordt skateboarden als een echte mannensport gezien, maar daar denken de jongeren van Women Skate The World anders over. In Rotterdam organiseert Women Skate the World sinds 2020 skateboard-evenementen, speciaal voor vrouwen en queer personen.

Overal ter wereld zijn steeds meer vrouwen en queer personen op een skateboard te zien, met dit initiatief stimuleren zij deze ontwikkeling ook in Nederland. Daarmee maakt Women Skate The World kans op een Appeltje van Oranje 2022, en vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek hun winkansen vergroten. Dat kan door te stemmen op Women Skate the World als favoriet. Stemmen kan tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl.

De prestigieuze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven.

Bij Women Skate the World weten jongeren dat zij ertoe doen, dat ze er niet alleen voor staan en krijgen zij de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren. Het Oranje Fonds vindt dat dit soort projecten steun en erkenning verdienen, daarom hebben zij in totaal 39 projecten geselecteerd als kanshebbers voor de prijzen.

Lees verder onder foto.

Eén van die barrières is het betreden van een skatepark. Foto: Lisbeth Luft

Women Skate the World De skaters van Women Skate the World merkten op dat vrouwen en queer personen barrières ondervinden om te beginnen met skateboarden. Eén van die barrières is het betreden van een skatepark. In zo’n omgeving - zoals ook het skatepark op de Westblaak - zijn vaak voornamelijk gevorderde mannelijke skaters te vinden en is het nog niet vanzelfsprekend dat iedereen zich comfortabel voelt.
Helaas komt ook op skateparken straatintimidatie voor; skateparken bevinden zich ten slotte in de openbare ruimte. Women Skate The World organiseert daarom skateboard evenementen onder de naam ‘NEW WAVE’. Tijdens deze evenementen is een skatepark voor één avond exclusief toegankelijk voor vrouwen en queer personen.

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander, omdat 2022 een lustrumjaar is. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Uit de krant