Na een drijvend groen eiland nu nog meer drijvend groen in het Buizengat. Foto: rotterdam.nl
Na een drijvend groen eiland nu nog meer drijvend groen in het Buizengat. Foto: rotterdam.nl

Nog meer drijvend groen in Buizengat in Kralingen

Algemeen 261 keer gelezen

Rotterdam - Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam willen minimaal 750 vierkante meter extra drijvend groen realiseren. Locatie hiervoor is de historische binnenhaven Buizengat in Kralingen.

De gemeente heeft een Voorlopig Ontwerp van het drijvend groen gemaakt. Drijvend groen wordt gemaakt om de waterkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. Dit is één van de belangrijkste doelen van Rijkswaterstaat. Daarnaast zorgt drijvend groen ervoor dat rivieren en oude binnenhavens zoals het Buizengat weer levendiger, natuurlijker en aantrekkelijker worden.

In het Buizengat ligt al een ‘eiland’ van drijvend groen. Hier wil de gemeente nog meer drijvend groen aan toevoegen. Het nieuwe drijvend groen wordt zoveel mogelijk langs de oevers en kademuren aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de historische binnenhaven een rustige en vriendelijke uitstraling heeft.

De afgelopen maanden hebben Rijkswaterstaat en de gemeente een aanbesteding voorbereid en doorlopen. Uiteindelijk heeft Nautilus Eco-Solutions de aanbesteding gewonnen. Het bedrijf heeft een vernieuwend ontwerp gemaakt waarbij geen heipalen nodig zijn. Het groen wordt op een speciale manier onder het water verankerd en kan zo meebewegen het grote getijdeverschil. Een bijkomend voordeel is ook dat het bedrijf al ervaring heeft met Drijvend Groen in de Vijver Alexanderplein en de kadevergroening van de Rotte.

Rijkswaterstaat, Nautilus Eco-Solutions en de gemeente werken de komende maanden het Definitief Ontwerp verder uit. Natuurlijk wordt Stichting Erfgoedhavens bij de volgende fase betrokken. Ook worden van tijd tot tijd de gebiedscommissie, Buurt Bestuurt Struisenburg en de omwonenden geïnformeerd.

Streven is om het drijvend groen tussen maart en juni 2022 aan te leggen. Het voorjaar is hiervoor de beste tijd.

Uit de krant