'We krijgen mooie rapportcijfers en daar ben ik trots op.' Foto: Eurovisie Songfestival
'We krijgen mooie rapportcijfers en daar ben ik trots op.' Foto: Eurovisie Songfestival

Nog één keertje terugblikken op het Eurovisie Songfestival

Algemeen 301 keer gelezen

Rotterdam - Vanavond (donderdag 30 december) kun je nog een keertje goed terugblikken op een van dé Rotterdamse hoogtepunten van afgelopen jaar. Om 20.30 uur is op NPO 1 de docu ‘De Grote Finale – Achter de Schermen bij het Songfestival’ te zien. Samen met mensen van de organisatie blikken hosts Edsilia Rombley, Jan Smit, Nikkie Tutorials en Chantal Janzen terug op het Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam.

Onze stad was in 2021 voor het eerst in de geschiedenis gaststad voor het Eurovisie Songfestival. Dankzij het coronavirus werd het anders dan normaal. Doordat onderdelen geannuleerd zijn is er 3,7 miljoen van het budget over. Toch is het projectteam tevreden. Een terugblik.

Duncan Lawrence won het Eurovisie Songfestival van 2019 in Tel Aviv. Rotterdam, Amsterdam en Maastricht deden hun best om gaststad van het festival te worden. De rest is geschiedenis. Rotterdam won met Ahoy als podium. Rotterdammers waren gelijk enthousiast. Al was het maar omdat ze dollartekens in hun ogen kregen bij de gedachte aan het verhuren van hun woning. Astronomische prijzen, met uitschieters als 7300 euro per nacht (in een kubuswoning), werden gevraagd. Maar Covid-19 sloeg toe en zorgde voor een jaar uitstel.

In 2021 kon het festival wél plaatsvinden, al was het in aangepaste vorm. Op het nippertje werd besloten dat het festival een Fieldlabs evenement kon zijn, zodat er bij de repetities, halve finales en de finale telkens 3500 bezoekers aanwezig mochten zijn.

Veel toeristen kwam er niet op af. Afgelopen week maakte de gemeente bekend dat er tijdens het festival ruim zeventienduizend hotelovernachtingen zijn betaald. Rotterdamse ondernemers verdienden een totaalbedrag van zo’n 2,8 miljoen euro aan het Songfestival. Dat bedrag is fors lager dan onder normale omstandigheden.

In de grootse plannen werd het festival aangekondigd als feestje voor de héle stad, waarbij ook mensen zonder tickets mee konden vieren in het ‘Eurovision Village’. Maar dat vond toch vooral online plaats. Kleinschalige onderdelen van het stadsprogramma konden wel doorgaan. Denk aan het Jong Roffa Songfestival, Afri Opens Up, de grote aftelklok bij het Depot en natuurlijk de mega muurschildering van Jeangu Macrooy.

Van het budget (22 miljoen) is 3,7 miljoen euro overgebleven. Wethouder Saïd Kasmi: “We krijgen mooie rapportcijfers en daar ben ik trots op. Het is opnieuw duidelijk geworden dat wanneer je in Rotterdam een evenement organiseert, je kunt rekenen op onze veerkracht en betrokkenheid.”

Uit de krant