Containeroverslag in de Amazonehaven straks aan de stekker? Foto: Jan Fähmel
Containeroverslag in de Amazonehaven straks aan de stekker? Foto: Jan Fähmel

Cruiseschepen en andere zeeschepen moeten aan de stekker en gaan over op walstroom

Algemeen 692 keer gelezen

Rotterdam - Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam willen dat er walstroom komt in de container-, cruise- en natte bulksector. Daartoe zijn ze onderzoeken begonnen op de terminals van Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT), APMT2, Vopak en Cruiseport Rotterdam. Deze bedrijven zijn nauw betrokken. Doel is om te onderzoeken hoe walstroom uitgerold kan worden in de Rotterdamse haven, om de CO2- uitstoot en luchtverontreiniging te verminderen.

Met walstroom kunnen zeeschepen duurzame stroom betrekken vanaf de kade. Het Havenbedrijf heeft berekend dat de totale energiebehoefte en dus het verbruik van zeeschepen in de haven circa 750-850 GWh bedraagt. Dat is net zoveel als ongeveer het verbruik van 250.000 huishoudens. Hier is veel winst te behalen voor de luchtkwaliteit, de leefbaarheid en het klimaat. Als schepen ‘aan de stekker’ gaan als ze aan de kade liggen, kunnen dieselgeneratoren uit en dat is goed voor de luchtkwaliteit en de CO2-uitstoot.

Om bij ECT (Amazonehaven), APMT2 (Amaliahaven) Vopak (Botlek) en Cruiseport Rotterdam (Wilhelminakade) walstroom aan te leggen, zijn voorbereidende activiteiten nodig. Die bestaan uit onderzoek, gedetailleerde technische, milieu- en sociale kosten-batenstudies en aanbesteding- en vergunningsprocedures. Tijdens de studies zal met name worden gekeken op welke wijze walstroominstallaties ingepast kunnen worden in de reguliere operatie. Belangrijke facetten hierbij zijn o.a. dimensionering van de installatie zelf, het benodigde ruimtebeslag op de kade en de verdere inpassing in het bestaande elektriciteitsnetwerk.

De onderzoeken op Cruiseport Rotterdam zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Het is de bedoeling dat de alle onderzoeken in 2023 zijn afgerond. De volgende fase bestaat uit de realisatie van walstroom op aangewezen locaties. Wanneer een walstroominstallatie is aangelegd, zullen naar verwachting al direct enkele tientallen zeeschepen per jaar gebruikmaken van walstroom. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant