Hilbert Teeuwen en Janneke Westerhof in hun varende thuis. "Het mooiste van het leven op een schip is de volkomen vrijheid."
Hilbert Teeuwen en Janneke Westerhof in hun varende thuis. "Het mooiste van het leven op een schip is de volkomen vrijheid."

Hilbert en Janneke wonen op een historisch schip op het mooiste plekje van Delfshaven

Algemeen 1.570 keer gelezen

Rotterdam - Hilbert Teeuwen en Janneke Westerhof, ook wel Hib en Jip genoemd, wonen op een historisch schip op het mooiste en meest gefotografeerde plekje van Delfshaven: de Aelbrechtskolk. Deze alternatieve vorm van wonen is voor hen het leukste wat er bestaat, met als hoogtepunt de volkomen vrijheid die ze ervaren. Ze hechten waarde aan oude technieken en het doorgeven van kennis over zeilen met dit soort schepen. Dat blijft het beste bewaard door het schip te gebruiken. 

door Martijn Roodenberg

Hilbert: “Het mooiste van het leven op een schip is de volkomen vrijheid. Ik heb geen buren. En als ik het hier zat ben kan ik weg wanneer ik wil.” Weinig mensen doen nog wat Hilbert en Janneke doen: zeilen met een historisch schip. Door mee te doen aan tochten en kennis te delen met anderen hebben zij geleerd om samen met het schip te zeilen. Afgelopen jaar zijn ze bijvoorbeeld samen naar Denemarken gevaren. Het schip is niet gemaakt voor open water, maar langs de kust varen kan wel. 

Van alle gemakken voorzien

Het is het derde schip van Hilbert. Janneke is tien jaar geleden bij hem ingetrokken. “Het is gewoon een huis”, legt Janneke uit. Het schip is van alle gemakken voorzien, drie slaapkamers, een badkamer, een keuken. 

“Er is tegenwoordig niks meer wat niet op een schip kan,” vertelt Hilbert, “het is gewoon luxe leven.” Hoewel hier ook wel een kanttekening bij is: “Je moet vrij handig zijn om op een schip te wonen. Ook is het is een goedkope manier om heel duur te wonen, want per jaar ben je zeker drie weken kwijt aan onderhoud.”

Bakstenen

Het schip met de naam Spes is gebouwd in 1906 in Zuid-Holland, vermoedelijk in Hardinxveld en is gebruikt voor vrachtvervoer. Het is een oud binnenvaartschip dat veel bakstenen heeft vervoerd, ook heeft het vrij lang in Groningen rondgevaren. Daarna is het een woonschip geworden. Vijfentwintig jaar geleden is het schip gerenoveerd en zeilend gemaakt. Op de boeg staat het teken van de hoorn des overvloeds, wat weer het teken is van de Griekse godin Spes (de godin van de Hoop). 

Lees verder onder de foto.

‘Hib en Jip’ wonen op het historische schip Spes (het schip met de groene boeg).

Heel bewust

Het leven op een schip is natuurlijk anders dan het wonen in een huis, het is bijvoorbeeld wat ingewikkelder. Heel veel gaat met speciale tanks en pompen, bijvoorbeeld het water en de stroom. Het voordeel daarvan is dat het eigenlijk heel energiezuinig is en je heel bewust leeft. 

Hilbert. “Ik weet precies wat er binnenkomt en wat eruit gaat, hierdoor maak je andere keuzes.”

Een groot voordeel volgens beide is dat je ermee op vakantie kan en je kunt verhuizen wanneer je wilt. Hilbert: “Het water is mijn achtertuin.”

Kom kijken

Hilbert en Janneke willen graag hun schip laten zien. Iedereen is dan ook welkom om eens te kijken. Wel graag buiten want binnen vinden ze toch privé. Ook met historische evenementen zouden ze graag meedoen, want, in de woorden van Janneke: “Wat is er nou historischer dan dit?”

Woon je ook op zo’n bijzondere plek als Hilbert en Janneke? Of ken je iemand die zó prachtig woont dat het in de krant zou moeten? Laat het weten via redactie@rotterdammediacentrum.nl.

Uit de krant

Uit de krant