Aan de Admiraliteitskade ligt binnenhaven het Boerengat, tegenwoordig jachthaven. Foto: Peter Zoetmulder
Aan de Admiraliteitskade ligt binnenhaven het Boerengat, tegenwoordig jachthaven. Foto: Peter Zoetmulder

Boerengat in Kralingen is rijk aan historie

Algemeen 1.793 keer gelezen

Rotterdam - Het Boerengat aan de Admiraliteitskade in Kralingen, je komt er langs en staat eigenlijk niet meer stil bij haar vroegere rol. Het was voornamelijk een ligplaats voor de binnenvaart. Tegenwoordig is dat nog nauwelijks mogelijk door de afmetingen van de moderne schepen en zijn drijvende ligplaatsen voornamelijk in gebruik voor de recreatievaart.

Het Boerengat in het oosten van Rotterdam, Kralingen, is een uit de 1591 stammende binnenhaven. Het ligt ten oosten van het Haringvliet (gegraven in 1590) en vormde er de oostelijke toegang toe.
Parallel aan het Boerengat (en deel van het Buizengat) loopt de Admiraliteitskade, die loopt van de Bosland naar de Oostmolenwerf.

In 1589 kocht de Admiraliteyt van de Mase (een van de admiraliteitscolleges die in die tijd belast waren met het bestuur van de Hollandse zeemacht) een terrein ten oosten van de stad Rotterdam. Aan het Boerengat werd een scheepstimmerwerf gevestigd, waar in 1665 het bekende admiraalsschip van Michiel de Ruyter, de Zeven Provinciën werd gebouwd.
In 1689 werd het Boerengat in oostelijke richting uitgebreid. In 1699 werd deze uitbreiding wederom verlengd (nu onder de naam Buizengat, genoemd naar de typische vissersschepen met kiel, haringbuizen).

Tussen al het haringgebeuren meerden er tussen het Haringvliet en Buizengat dagelijks veel groente- en visboeren uit de wijde omtrek aan. Die boeren vonden hier met hun schepen een ligplaats om hun waren te verkopen. Vandaar de naam Boerengat.

De huidige Jachthaven de Rotterdamsche Admiraliteit is gelegen in het Boerengat. Hiervandaan kan men onbelemmerd de grote rivieren en de binnenwateren van Rotterdam bevaren. In 2014 is door eigenaar Andre Eleveld hier deze jachthaven gerealiseerd. De jachthaven is vernoemd naar de admiraliteitscolleges uit 1589.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant