Bemanning en vierdejaars STC vmbo-leerlingen: Windkracht 8, maar iedereen stond zijn en haar mannetje. Foto: pr
Bemanning en vierdejaars STC vmbo-leerlingen: Windkracht 8, maar iedereen stond zijn en haar mannetje. Foto: pr

Leerlingen vmbo uit Delfshaven en Waalhaven terug van zeilavontuur met de Eendracht

Algemeen 703 keer gelezen

Rotterdam - De vierdejaars vmbo-leerlingen van het STC vmbo college aan de Westzeedijk (Delfshaven) en de Anthony Fokkerweg (Waalhaven) zijn terug van hun avontuurlijke zeilkamp met zeilschip de Eendracht. De vierdejaars leerlingen van de opleiding Rijn-, kust- en binnenvaart stapten de week voor de herfstvakantie aan boord van driemaster de Eendracht. 

De eerste avond stond in het teken van kennismaken met de bemanning en het wegwijs worden op het schip. De volgende ochtend gingen om 9.00 uur de trossen los. De groep kon veilig afvaren richting zee: van tevoren was er geoefend, mocht er een noodgeval zijn. Zo wist iedereen wat te doen bij het afgaan van het alarm.

Vier uur op en acht uur af
De zeilhandelingen werden geoefend en onder begeleiding van de kwartiermeester hesen de leerlingen zelfstandig de zeilen. Na alle instructies ging het 24-uurs bedrijf van start. Vier uur op en acht uur af was voor iedereen wel even wennen…

Nachtwacht op de Eendracht. Foto: pr

Heftige zee
Met windkracht 8 was de zee erg heftig! In die wind én met regen moesten de zeilen naar beneden worden gehaald, maar iedereen stond zijn en haar mannetje. Na twee ruwe nachten besloot de kapitein op donderdag om voor anker te gaan voor Oudeschild (Texel).
Door de wilde zee waren er best wat mensen zeeziek geworden. Gelukkig had de scheepsarts tabletten aan boord tegen zeeziekte. Vrijdag was er niemand meer ziek: iedereen had inmiddels ‘zeebenen’.

Garnalen pellen
Vrijdags werden de wachten overgenomen door de bemanning van de Eendracht. ’s Middags werd er aan boord live gitaar gespeeld en kwam de garnalenkotter TX10 voorbij. De bemanning hiervan gaf de groep verse garnalen die de leerlingen met elkaar pelden. ’s Avonds speelde de groep nautische spelletjes en hierna kroop iedereen zijn of haar kooi in.

Brandoefening
Zaterdagmorgen werd er rustig opgestart voor de terugreis: op naar Hoek van Holland. De wachten gingen weer in: afwassen, sturen, zeilen hijsen, schoonmaken, uitkijk houden, zeunen (corvee), porren (wekken) en het maken van een brand- en lekronde door het schip. De reis was nog maar net begonnen toen het brandalarm ging voor een oefening. Iedereen ging naar de boeg van het schip om te verzamelen. De bemanning had echte brandweerpakken aan en perslucht bij zich om de zogenaamde brand in de machinekamer te blussen.
‘s Avonds kwam de groep aan bij Hoek van Holland waar de Eendracht voor het strand voor anker ging. Nog even het Weerwolvenspel spelen en dan naar bed.

Lloydkade 
‘s Zondags, na het ontbijt om 8.00 uur, gingen de wachten weer in. Het schip werd schoongemaakt en er vond een huttencontrole plaats. Om 11.00 uur werd er koers gezet naar de Nieuwe Waterweg waar er naar zeehonden werd gespeurd. En die werden gespot!

‘Afmonsteren’ in Delfshaven. Foto: pr

Om 15.00 uur meerde de Eendracht aan de Lloydkade in Delfshaven aan. Sommige leerlingen gaven nog een rondleiding aan de ophalers met de bijbehorende verhalen over de afgelopen dagen. De hoge golven en zeeziekte waren snel vergeten: “Ik zou het zo weer doen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant