De gemeente Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd. Foto: Make It Happen
De gemeente Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd. Foto: Make It Happen .

Asielzoekers krijgen woonruimte op schepen

Algemeen 685 keer gelezen

Rotterdam - Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel hebben samen het ministerie van Justitie en Veiligheid hun medewerking aangeboden om te zorgen voor extra tijdelijke opvang voor statushouders en/of vluchtelingen in hun steden.

Hiermee helpen de gemeenten de Rijksoverheid om een korte periode van nijpend tekort aan opvangplekken te overbruggen. Veel plekken in de asielzoekerscentra (AZC’s) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders - asielzoekers met een vergunning voor verblijf - die wachten op permanente huisvesting in Nederlandse steden en dorpen. 

De extra opvang wordt gerealiseerd op onder meer riviercruiseschepen. Het gaat om kleinschalige locaties met een capaciteit variërend van 50-70 personen waar vluchtelingen en/of statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Rotterdam beschikt over de mogelijkheid om 90 mensen te huisvesten op een schip.
De opvang is voor de duur van maximaal twee maanden. Het COA heeft aangegeven dat er na deze twee maanden weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar zal zijn

Het voorstel van de vier gemeenten aan de overige regiogemeenten is om aan te sluiten bij dit voorstel en ook ruimte voor deze vorm van tijdelijke opvang te realiseren. De gemeente Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd waar gemeenten desgewenst gebruik van kunnen maken. 

Wethouder Vincent Karremans: ‘Het COA heeft nu een tijdelijk maar weliswaar heel groot probleem en dat willen we graag helpen oplossen op een slimme manier. Bovendien willen we voorkomen dat straks, net als in 2015, asielzoekers in sporthallen moeten verblijven. Daarom steken we op z’n Rotterdams de handen uit de mouwen en lossen we dit zo samen op.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant