Red Bull Dance Your Style met Gil (l.) versus Shahin in Annabel Rotterdam. Foto: Red Bull Media House
Red Bull Dance Your Style met Gil (l.) versus Shahin in Annabel Rotterdam. Foto: Red Bull Media House

Rotterdamse experimentele danser Gil The Grid wint Nederlandse voorronde internationale danscompetitie

Algemeen 979 keer gelezen

Rotterdam - Op 2 oktober namen de 16 beste dansers uit Nederland, elk in hun eigen stijl, het 1-tegen-1 tegen elkaar op tijdens Red Bull Dance Your Style in Annabel Rotterdam. De finale werd gedanst door de Eindhovense Shahin Damka en Gil The Grid uit Rotterdam. 

Gil overtuigde het publiek met zijn experimentele dansstijl en vertegenwoordigt Nederland bij de Dance Your Style World Final in Zuid-Afrika op 4 december.

Openingstrack ‘Get Lucky’ van Pharrell Williams met Nile Rodgers bezorgde de bezoekers direct kippenvel. Na een reeks zinderende battles, waar hiphop werd afgewisseld door o.a. locking, afro en house, troffen Gil The Grid (Experimental) en Shahin ‘speed machine’ Damka (Vogue/Waacking) elkaar in de finale. Shahin stond in 2019 ook in de laatste ronde, tegen b-boy ShinShan. Zijn ervaring mocht helaas niet baten, Gil haalde werkelijk alles uit de kast en het publiek stemde hem tot winnaar.

De winnaar van Red Bull Dance Your Style 2021: Gil The Grid uit Rotterdam. Foto: Red Bull Media House

Rotterdamse experimentele danser Gil The Grid wint Nederlandse voorronde internationale danscompetitie

De inspirerende Gil Gomes Leal (29, Rotterdam), is ruim tien jaar professioneel danser, choreograaf en artistiek leider van Amenti MoveMeant. Hij werd in 2013 wereldkampioen experimentele dans, stond in 2017 in de finale van Hollands Got Talent en danste recentelijk met Jeangu Macrooy tijdens de Eurovision Song Contest. Hij groeide op in Spangen, waar dans hem letterlijk van de straat hield, weg van de junks en criminaliteit. In 2013 kreeg hij een psychose, veroorzaakt door onverwerkte trauma’s. Hij ging niet in therapie, maar uitte zijn gevoelens door dans. Dit doet hij nu nog steeds tijdens shows en helpt hij anderen tijdens workshops.

Gil over de winst: “Toen ik ooit begon met dansen wilde ik nooit een bijbaantje, alleen maar trainen, ik wilde voor mijn 30e alle continenten gezien hebben. Ik ben uitgegroeid tot een artiest en heb ze voor mijn werk allemaal bezocht, behalve Afrika. Ik ben nu 29 en ik heb Kaapverdische ouders, dus ik wil heel graag die kant op. De week voor de Red Bull Dance Your Style World Final word ik 30 jaar, dat is wel bijzonder. Vermoed dat er wel tranen gaan vloeien in Afrika, ben altijd een outsider geweest en ik denk dat ik daar mijn gelijken ga ontmoeten.”

‘Let’s see if I still got it’ dacht ik toen ik voor Dance Your Style werd uitgenodigd, want ik heb al tijden niet gebattled. Vanavond was een van de weinige keren dat ik echt mijn eigen ding kon doen. Ik ben een Rotterdammer, maar ik wist ook ook dat Shahin de crowd favorite was. De zaal gaf me zoveel energie en dit is echt een boost voor mijn zijn. Ik besef het me nog niet helemaal, maar dit was een hele speciale voor me.”

Gil treedt in de voetsporen van breaker ShinShanI. In 2019 vond de eerste Red Bull Dance Your Style World Final plaats in Parijs, toen vertegenwoordigde breaker ShinShan Nederland. Uiteindelijk won hij de wedstrijd met zijn speelse moves en entertaining persoonlijkheid.

Red Bull Dance Your Style is de eerste danswedstrijd ter wereld waar het publiek beslist wie er wint. Dansers uit verschillende disciplines moeten het publiek verrassen. Er is geen geplande choreografie en muziek, dus de artiesten dienen hun gekozen stijl ter plekke aan te passen. Wie de beste show neerzet en het meeste indruk maakt, wint de wedstrijd. Dit jaar doen er 30 landen mee aan de competitie met 80 wereldwijde qualifiers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant