Afbeelding

John de Wolf maakt een filmpje over taboe rond laaggeletterdheid

Algemeen 17 keer gelezen

Rotterdam - Laaggeletterden ervaren meer moeite om mee te draaien in de samenleving. Daarnaast heerst er ook een taboe op dit onderwerp, waardoor het voor veel mensen lastig wordt om ondersteuning hiervoor te zoeken. De gemeente Rotterdam wil dit taboe doorbreken door in een filmpje, samen met John de Wolf, laaggeletterdheid op een luchtige manier in de spotlight te zetten. Het filmpje is op 22 november tijdens een netwerkbijeenkomst in Rotterdam gelanceerd.

Het percentage laaggeletterden in Rotterdam is 21 procent. Dit is substantieel hoger dan het landelijke gemiddelde (11,9 procent). In bepaalde gebieden in Rotterdam, zoals Delfshaven, is het percentage laaggeletterden zelfs dertig procent. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden minder vaak betaald werk hebben, minder vaak maatschappelijk actief zijn, een lager inkomen hebben en vaker te maken hebben met gezondheidsproblemen.

Het hoge aantal laaggeletterden in Rotterdam en het taboe dat heerst op dit onderwerp, was de aanleiding voor trainees van de gemeente om een project hiervoor op te starten. Het resultaat van het project bestaat uit een filmpje en een netwerkbijeenkomst. In het filmpje laat John de Wolf op een luchtige manier zien hoe hij laaggeletterdheid ervaart. Daarnaast spoort hij mensen aan om ondersteuning te zoeken bij de gemeente.

Uit de krant