Anneke Schultink en Ans Dekkers hopen nog vele jaren lid te blijven van de NVVH.
Anneke Schultink en Ans Dekkers hopen nog vele jaren lid te blijven van de NVVH.

‘Ik ga altijd weer blijer naar huis’

Algemeen 2 keer gelezen

Al dertig jaar zijn beiden lid van NVVH-Vrouwennetwerk, de vroegere Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. En wat Anneke Schultink en Ans Dekkers betreft komen daar nog heel wat jaren bij. “Het leuke is dat ik na een bijeenkomst altijd weer blijer thuiskom dan dat ik wegging,” zegt voorzitter Anneke Schultink.

Hoogvliet – Al vierenvijftig jaar is de afdeling actief in Hoogvliet. Iedere woensdag komen de leden bij elkaar voor een lezing of een excursie. Ans, die momenteel de redactie voor haar rekening neemt, is destijds door iemand gevraagd om eens een bijeenkomst bij te wonen. En op haar beurt vroeg ze Anneke.”

Beiden kunnen zich geen leven voorstellen zonder de NVVH. “Je ontmoet anderen en je wordt op een gemakkelijke manier wijzer. Destijds was ik vijfenveertig en had een gezin met kinderen. Dan is het leuk om op een ontspannen manier van alles over de maatschappij te leren, van hoe alles wordt gemaakt tot wat je kan doen om gezond te blijven,” zegt Ans. “Dat klopt,” zegt Anneke. “Ik hoorde allerlei verhalen over bezoeken aan fabrieken en leuke uitjes en dacht, dat wil ik ook.”

‘Warm bad’

Al snel kwam Anneke in het bestuur en werd voorzitter. Ans had een administratieve baan en kon goed met een typemachine overweg en werd secretaris. Daarna volgden de functies van voorzitter, excursieleidster en redacteur in de diverse steden waar ze woonde. “Ik liet me steeds overschrijven en overal kwam ik bij de afdelingen in een warm bad terecht.”

Misstanden

In 1912 richtte de Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen de eerste consumentenorganisatie op en zette zich in voor verbetering van onderwijs. Door de jaren heen heeft de NVVH zich sterk gemaakt voor het verbeteren van misstanden. “Zo hebben we het voor elkaar gekregen dat bij banken en postkantoor destijds een lijn kwam om afstand te houden zodat mensen achter je niet in je nek staan te hijgen,” zegt Ans. En het verdwijnen van de plastic tasjes is door ons ingezet.” Daarnaast neemt de NVVH deel in de Schone Kleren Campagne (SKC) om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in de Derde Wereld te verbeteren. “Er zijn nog heel wat misstanden,” zegt Anneke. “Denk maar aan het feit dat medicijnen ontwikkeld zijn door rekening te houden met de gesteldheid van een man en niet van een vrouw.”

De kernthema’s van de NVVH zijn voor de komende jaren: ‘Actief ouder worden’ en ‘hoe kan je zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen’. “Daar verdiepen we ons in en laten ons voorlichten.”

De afdeling in Hoogvliet is erg hecht en zorgt voor elkaar. Wordt iemand gemist dan volgt meteen een telefoontje of bezoek. “Zo hebben we onlangs nog de familie van iemand ingelicht om aan te geven dat die vrouw hulp nodig had.” Naast de reguliere woensdagen zijn er inmiddels ook vrouwen die gezamenlijk op andere dagen iets ondernemen. “En ‘s zomers maken we fietstochten van zo’n twintig tot dertig kilometer”.vult Ans aan.

Doe mee!

Geïnteresseerden kunnen twee bijeenkomsten gratis bijwonen. Woensdag 14 december worden kerststukjes gemaakt vanaf 10.00 uur in de Flamingo. 21 december volgt een excursie naar de basiliek van Oudenbosch en de kerstshow van Intratuin in Halsteren. 4 januari koffieochtend vanaf 10.30 uur in het Tramhuis. 11 januari voorlichting over diabetes en artrose in Wings (Flamingo) vanaf 10.00 uur. 18 januari excursie naar het Belasting & Douanemuseum. 25 januari een lezing over het Teylersmuseum. Voor meer informatie: Anneke Schuiltink 010-4164567

Uit de krant