Afbeelding

Hoogvlietse vrouwen geslaagd voor taalcursus

Algemeen 105 keer gelezen

Trots bedankte Isabel staande, namens de aanwezige cursisten, de leerkrachten van het taaltraject. Dat had ze voor aanvang van de lessen niet gekund en gedurfd. De tweeëntwintig cursisten kregen vorige week, uit handen van Erika Nehmet, beleidsadviseur gemeente Rotterdam de taalles-certificaten uitgereikt.

Hoogvliet – “Zelf ben ik ook naar Nederland gekomen zonder de taal te beheersen en het eerste wat ik deed was de taal leren”vertelt Isabel. En dat is heel belangrijk, vertelt ze de toehoorders. “Dan maak je eerder contact met anderen en leer je de Nederlandse gewoontes. Maar wat mij het meest verbaasde is dat je bij een bezoek maar één koekje bij de koffie krijgt en dat je hier op huwelijkse voorwaarden kunt trouwen.”

Woordenschat

De cursus bestaande uit taalles en praktijkles in de Zevensprong was toegespitst op vrijwilligerswerk en gezondheid. Deelname aan de cursus kan alleen als je een woordenschat hebt van duizend woorden en zinnen kan vormen. De vrouwen, afkomstig uit onder andere Marokko, Mauritanië, Dominicaanse Republiek, Burundi, Irak, Eritrea, Oekraïne en Slovenië hebben veel van de lessen opgestoken. “We weten nu meer over de Hartstichting zoals dat we meer moeten bewegen dus neem ik nu telkens de trap in plaats van de lift,” zegt Asha.

Leefadvies

De cursisten kregen ook gymnastiek en lessen over EHBO, mindfulness, gezonde voeding en algehele gezondheid. De vrouwen die de richting werk en vrijwilligerswerk volgen, legden werkbezoeken af aan Humanitas, de Brede Vliet en kregen alles uitgelegd over Vrijwilligerswerk Rotterdam en Opzoomeractiviteiten. “De mensen in de verzorgingshuizen waren best wel zielig. Maar we hebben van alles besproken en het is leuk om elkaar te ontmoeten,” zegt Asmaa. “En ik ken nu veel meer woorden, kan beter met grammatica omgaan.

Zelf vrijwilliger!

“Daarnaast zijn vijf vrouwen inmiddels gestart met vrijwilligerswerk en zijn er vriendinnengroepjes ontstaan die buiten de lessen om bij elkaar over de vloer komen en activiteiten ondernemen. De certificaten werden uitgereikt tijdens een feestelijk etentje waarvoor de cursisten zelf diverse gerechten hadden gemaakt.

Couscous met kip

Bouchra nam ook al tijdens de lessen eten mee. “Couscous met kip voor in de les. Dat is toch leuk? Ach je moet gewoon lol hebben en veel lachen, want het leven gaat toch te snel voorbij,” aldus Bouchra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant