Afbeelding

Boris Zwemstra koppelt studenten aan senioren

Algemeen 754 keer gelezen

Rotterdam - Als jongeren met ouderen op stap gaan, kan dat uitmonden in gouden combinaties. Het matchen van senioren met studenten werkt in Amsterdam zelfs zó goed dat de Stichting SeniorenStudent nu uit gaat breiden naar Rotterdam. Studenten kunnen op deze manier vrijwilligerswerk verrichten, terwijl ouderen zich minder eenzaam zullen voelen.

Stichting SeniorenStudent koppelt studenten en senioren aan elkaar voor hulp en gezelligheid. Het project ‘Jong+Oud=Goud’ is met honderd matches in Amsterdam inmiddels succesvol verlopen en wordt nu uitgebreid naar Rotterdam en Utrecht.

De stichting streeft ernaar om 500 matches te maken in 2017 en is daarvoor op zoek naar zowel studenten als senioren. Boris Zwemstra (23) is student Geneeskunde in Rotterdam en heeft zich al opgegeven: “Ik oriënteer me al langer op vrijwilligerswerk en dacht onder meer aan werken bij de voedselbank, maar dit project sprak me meer aan”, zegt Boris.

Zijn broer Max studeert Geneeskunde in Amsterdam en vertelde hem over zijn eigen ervaringen met Jong+Oud=Goud in Amsterdam. “Mijn broer heeft inmiddels een leuke band opgebouwd met zijn senior en samen bezoeken ze weleens musea of spreken af voor een kop koffie en dat is wat me aansprak, ik merk tijdens mijn coschappen namelijk dat ouderen vaak behoefte hebben aan een praatje, maar daar kan ik vanwege tijdgebrek helaas niet op ingaan. Ik denk dat je via dit project en met een-op-een contact echt verschil kunt maken in iemands leven.”

Boris heeft zelf ook een oma in Heemskerk die hij, wanneer mogelijk, ook bezoekt. “Of ik ook mee zou doen als mijn eigen oma in Rotterdam woonde? Ik denk het wel, omdat het juist ook gaat om het zien van nieuwe gezichten in plaats van telkens dezelfde kleinzoon. De meerwaarde van dit project is juist het verbreden van je sociale netwerk en nieuwe mensen ontmoeten.”

Zowel de senioren als de studenten moeten voor het project allerlei vragen beantwoorden over henzelf en hun hobby’s. “Het was een flinke vragenlijst en doet denken aan een profiel voor een datingsite, haha! Ik heb onder andere aangegeven dat ik vooral activiteiten buitenshuis wil ondernemen, zoals naar een museum of voetbalwedstrijd. Verder heb ik aangegeven dat ik geen muziekinstrument bespeel en dat voorlezen uit een boek me ook niet zo ligt. Een krantenartikel voorlezen en daarover in gesprek gaan is weer iets anders, dat lijkt me wel leuk om te doen”, aldus Boris.

Hij kijkt daarom twee keer per week op de website om te zien of er nieuwe aanmeldingen zijn. “Ik heb een paar mede-coassistenten over het project verteld en een van hen is nieuwsgierig geworden en gaat zich misschien ook inschrijven. We wachten dus af en wanneer het profiel van een senior me aanspreekt, kan ik daar contact mee leggen en andersom kan dat ook.”

Kijk voor meer informatie op http://stichtingseniorenstudent.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant