Buurtbewoners van de Nancy Zeelenbergsingel hebben last van de vele ganzen langs de singel.
Buurtbewoners van de Nancy Zeelenbergsingel hebben last van de vele ganzen langs de singel. Foto: annemarie van der ploeg

Met een polsstok over ganzenpoep springen

Algemeen 136 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners van de Nancy Zeelenbergsingel hebben al tijden last van ganzen. De gemeente zou de eieren behandelen, maar nog steeds lopen er hele ganzenfamilies. Langs de oever zou natuurlijke begroeiing met mooie bloemen komen maar ook hier kwam niets van terecht. Ook wordt de poep, van zowel de honden als van de ganzen niet opgeruimd. Bewoners zijn het zat en voelen zich door de gemeente op alle fronten in de steek gelaten.

Door Annemarie van der Ploeg

Buurtbewoner Jakobina Schoonewille vertelt: “Bewoners voeren de ganzen samen met de kleinkinderen. Maar gisteravond liep hier zelfs een dikke rat. Er zitten ganzen met wel tien jongen. Vroeger had je hier eenden, meerkoetjes en zwanen. Daar heb je soms even last van, maar van de ganzen heb je dat elke dag weer. Hier hoor je de merels fluiten, maar bij de uitlaatzone hoor je alleen maar ganzen. En agressief! Ze pikken mijn hond in zijn staart.” Theo de Bruin vult aan: “Het zijn er structureel te veel en dat kost je ook je inheemse vogels.”

Distels en zwerfvuil

Geen mooie bloemen, maar brandnetels, distels en heel veel zwerfafval tussen heel hoog gras vormen de natuurlijke oever. “Volgens de folder zou er gedurende een periode van twee jaar met tussenpozen worden gemaaid, waardoor je verschil kreeg tussen gras en de hoogte daarvan”, reageert Theo de Bruijn. George Quist vult aan: “De gemeente moet het in de eerste instantie kort en schoon houden. Dat zijn ze verplicht tegenover de belastingbetaler.”

Ook de poep op de uitlaatzone en het voetpad wordt niet opgeruimd. De Bruin vertelt: “Het is heel vervelend dat je op de uitlaatplaats een polsstok moet nemen om over de ganzenpoep te springen.” Schoonewille vult aan: “Ik ben al vier mensen tegengekomen wiens hond een teek had. Dat krijg je met natuurlijke oevers bij een hondenuitlaatzone.”

Spanning

Op dinsdag 30 mei was er een bewonersavond waar wethouder Joost Eerdmans met de bewoners van Prinsenland sprak over wat zij van hun wijk vinden. De bewoners van de Nancy Zeelenbergsingel wachten het resultaat van dit gesprek in spanning af.

Dorine de Koning laat namens de gemeente Rotterdam weten: “Boswachters hebben bij de ganzen nestbehandeling gedaan. Langs de singel loopt een proef met een ander beheer van de uitlaatzones. Door de gazons minder te maaien wordt het gras langer en ontstaat er na enkele jaren bloemrijk grasland. De hondenuitlaatzones worden met de machine gereinigd. Maar ook de paden worden vaker gereinigd. Helaas vervuilen de paden vlak nadat het reinigingsteam is geweest.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant