Zo moet het er in 2021 uitzien op de Coolsingel. Een boulevard om op te flaneren. (illustratie Gemeente Rotterdam/West 8)
Zo moet het er in 2021 uitzien op de Coolsingel. Een boulevard om op te flaneren. (illustratie Gemeente Rotterdam/West 8)

Over drie jaar hebben we een hele andere Coolsingel...

Algemeen 66 keer gelezen

Rotterdam - We hebben nog een paar dagen om naar de Coolsingel te gaan. Om te zien hoe de Rotterdamse straat er afgelopen tientallen jaren uitzag. Maandag gaat ie op de schop. Flink op de schop. En ergens in 2021 komt de Coolsingel weer onder het stof vandaan. Totáál veranderd.

Door Emile van de Velde

Komende dagen rijdt het autoverkeer er nog in twee richtingen over, toeterend naar schielijk overstekende shoppers. Zondag gaan de jongens en meisjes van Marathon Rotterdam er nog een keertje overheen, en later de veegwagens van Stadsbeheer die de boulevard nog eens goed schoon maken voordat de werklui komen.

Over drie jaar is alles anders. Met minder langzaam kruipende, toeterende auto’s. En meer, veel meer, plek voor fietsers. En voor voetgangers, al is het woord voetganger misschien iets te ordinair voor de plannen die zijn uitgedacht. Het gaat in de toekomst om flanéren, er wordt gesproken over brede ‘esplanades’ waar je ongehinderd kunt recreëren. Sommige mensen verwijzen zelfs naar de Parijse Champs Elysées of de Ramblas in Barcelona, maar gelukkig blijven we in Rotterdam met beide voeten op het asfalt staan. Nou ja, asfalt; de Coolsingel is vanaf 2021 een groene singel. De platanen die onlangs verwijderd zijn, worden vervangen door bijna twee keer zo veel nieuwe bomen. Er komen mini-parkjes om even bij te komen van al dat winkelen en je nieuwe schoenen te bewonderen.

Vanaf maandag verandert een deel van de Coolsingel in een bouwput. Je kunt er wel overheen blijven rijden, want de rijbanen worden om de beurt aangepakt, maar autoverkeer is alleen mogelijk van Hofplein richting Erasmusbrug. De parkeergarages en winkels blijven gewoon draaien als altijd en ook fietsen blijft mogelijk. Alle praktische info is te vinden op de speciale website www.decoolsingel.nl en in het Coolsingel Informatiecentrum op het Churchillplein dat elke dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur open is.

Wil jij komende zondag na de marathon als laatste in een veegwegen van Stadsbeheer de Coolsingel schoonmaken? Hier kun je een hartstikke leuke lezersactie vinden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant