Afbeelding

Rotterdammers herdenken 70 jaar ‘Palestijnse rampspoed’

wo 2 mei 2018, 13:40 Algemeen 6 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

‘Rotterdam voor Gaza, een verbond van Rotterdamse politieke partijen, maatschappelijke en religieuze organisaties en de Palestijnse gemeenschap herdenken op zaterdag 12 mei de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen en de verwoesting van hun dorpen in 1948. Op het Grotekerkplein, in Gebouw de Heuvel en Citykerk Het Steiger wordt herinnerd, verteld, muziek gemaakt, gedanst en gegeten.

Uit solidariteit met de Grote Mars van Terugkeer-protesten in Gaza lopen Rotterdamse jongeren om 10.30 uur vanaf het beeld van Ongebroken Verzet op het Kruisplein naar het Grotekerkplein. De activiteiten starten om 13:00 uur met een opening op het Grotekerkplein. Het programma bestaat uit een variëteit aan sprekers, muzikanten, dansgroepen, dichters, een debat, een tentoonstelling, films en een informatiemarkt.

15 Mei 2018 markeert de 70ste verjaardag van de ‘Nakba, Arabisch voor ‘rampspoed’. Zionistische milities verdreven ruim 700.000 Palestijnen en de verwoestten meer dan 500 dorpen om plaats te maken voor de staat Israël.

Tot op de dag van vandaag wordt het de vluchtelingen en hun nazaten het in internationaal recht vastgelegde recht om terug te keren ontzegd. Veruit de meesten van hen leven nog altijd in vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza en omringende landen. UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, ontfermt zich inmiddels over 1.4 miljoen mensen. Daarnaast zijn er ook vluchtelingen in Europa en andere delen van de wereld.’

Meer informatie: www.70jaarnakba.nl

Uit de krant