Ron de Haan heeft als hardloper een speciale band met de Ronde van Noord. Komend weekend mag hij weer aan de bak! (Foto: Evert Buitendijk)
Ron de Haan heeft als hardloper een speciale band met de Ronde van Noord. Komend weekend mag hij weer aan de bak! (Foto: Evert Buitendijk) Foto: Evert Buitendijk

Ron de Haan zet de Ronde van Noord als eerste in z’n agenda

Algemeen 7 keer gelezen

Rotterdam - Voor de achtste keer loopt Ron de Haan uit Bergpolder op zaterdag 29 september de stratenloop van de Ronde van Noord. Ron heeft een speciale relatie met de Ronde van Noord. “De eerste loop die ik in mijn agenda zet is de Ronde van Noord, daar moet ik gewoon bij zijn, ik doe elk jaar mee.”


(Door Frank Zwinkels)

In 2011 had Ron nooit gedacht dat hij zo’n fervent hardloper zou worden. Hij speelde darts met vrienden, rookte zijn sigaretje en lustte wel een paar biertjes. Sterker nog, hij had altijd een broertje dood gehad aan hardlopen, ook in de tijd dat hij nog voetbalde. “Achteraan hobbelen op de training, zogenaamd nog even een veter strikken, dat soort dingen om zo min mogelijk te hoeven lopen.”
Als in dat jaar kanker bij Ron wordt geconstateerd en hij na de operaties merkt dat hij veel zwaarder is geworden, gaat hij toch met hardlopen beginnen om fitter te worden. “Op 9 mei, de verjaardag van mijn vrouw, heb ik toen besloten om te gaan trainen voor de Ronde van Noord in september. De Ronde van Noord werd zo een doel, een stok achter de deur. Met behulp van een hardloopapp met tips en muziek, beviel het lopen me prima en mooier nog: de kilo’s vlogen eraf.”
“Bij mijn eerste Ronde van Noord was ik al anderhalf uur van tevoren aanwezig, terwijl ik letterlijk om de hoek woon. Tot de start ben ik wel acht keer naar de WC gegaan, mijn hartslag was al 110 voordat ik een meter gelopen had. Ik voelde de kick, de opwinding en heel veel spanning in mijn lijf voor die eerste wedstrijd. In de 5 km-loop werd ik al na een rondje gelapt door een andere loper, ik eindigde als een-na-laatste maar ik vond ‘t allemaal werelds.”
Ron had de smaak van het hardlopen te pakken en werd lid van atletiekvereniging PAC. “Ik merkte dat het lopen me veel positieve effecten gaf: mijn conditie werd beter, fysiek voelde ik me sterker, ik werd zelfverzekerder en ik was 10 kg kwijt. Ik merkte dat ik best competitief ben ingesteld dus ik kon bij PAC goed leren hoe ik harder én verder kon lopen, tot marathons aan toe. Na verloop van tijd heb ik zelfs mijn diploma voor hardlooptrainer gehaald.”
Ron geeft nu hardlooptrainingen in het Vroesenpark. “Aan een groep van acht lopers uit Noord geef ik één keer per week een training. Met mijn ervaring kan ik loopschema’s maken, waarbij ik een persoonlijke noot geef aan de basisschema’s van de atletiekunie. Dat bevalt mijn groep erg goed. De belangrijkste les die ik ze leer is dat het goed is om soms ook langzaam, rustig te lopen om overbelasting tegen te gaan.”
Als verkeersleider bij de RET was het voor Ron een kleine stap om aan een klasje van 35 RET-ers looptrainingen te geven. Een aantal van hen staat dit jaar voor het eerst aan de start. “Voor beginnende lopers is de Ronde van Noord ideaal. Het is er niet zo massaal als elders en er is altijd een gezellige sfeer tijdens de loop. Die gezelligheid is voor mij heel belangrijk. Bij de Ronde van Noord kan ik na afloop gezellig met mijn vrouw, zus en zwager nog een drankje nemen.”

Uit de krant