Eveline van Wanrooy en Rodney van den Hengel in Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein, de meest gastvrije onderneming van afgelopen jaar.
Eveline van Wanrooy en Rodney van den Hengel in Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein, de meest gastvrije onderneming van afgelopen jaar. Foto:

Tinnen Ananas gaat weer op zoek naar meest gastvrije Rotterdammers!

Algemeen 4 keer gelezen

Rotterdam - Eveline van Wanrooy stuitert zoals gewoonlijk van enthousiasme, de nieuwe ideeën letterlijk onder de arm. Rodney van den Hengel is rustiger, benadrukt dat ie nooit anders heeft gedaan dan zichzelf blijven. Eveline en Rodney zijn een jaar lang door het leven gegaan als de meest gastvrije Rotterdammers van de stad. Binnenkort start de zoektocht naar hun opvolgers.

Door Emile van de Velde

Er waren twee titels te verdienen toen vorig jaar voor het eerst de Tinnen Ananas zijn opwachting maakte in Rotterdam: eentje voor de meest gastvrije Rotterdammer (dat werd Eveline), en eentje voor de meest gastvrije Rotterdamse onderneming (dat werd Rodney’s succesvolle koffiezaak Heilige Boontjes). Nu heeft Eveline een jaar lang een ananas-speldje op haar borst gedragen en in Heilige Boontjes (waar Rodney jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt te laten re-integreren in de maatschappij) staat er al heel 2018 een trofee in de kast.

‘Tinnen Annie’ is een gastvrije Rotterdamse ananas. De ananas is een eeuwenoud symbool voor de gastvrijheid. De ‘Tinnen Annie’ wordt uitgereikt namens het Platform Gastvrij Rotterdam

De prijs is bedoeld om het onderwerp gastvrijheid meer te laten leven bij Rotterdammers, ondernemers, organisatoren en bezoekers. Want het kan best wat gastvrijer in onze stad, zo blijkt. ‘De Rotterdammer’ kan af en toe immers wel een beetje nors overkomen, en z’n vriendelijkheid wordt daardoor weleens anders geïnterpreteerd, zo vertellen Eveline en Rodney.

En Eveline en Rodney weten er dus alles van, zou je denken, van gastvrijheid. Eveline (als stadsgids actief met haar bedrijf Rotterdam Discovery Tours): “Ik ben met een onderzoek bezig. We vragen onder meer wat mensen nog missen in de stad. En negen van de tien mensen zeggen dat ze helemaal niks missen! De ontvangst in Rotterdamse horeca krijgt en 7 1/2, dus dat kan best wat hoger. Grappig is dat niemand betaald parkeren belangrijk vindt, een gratis glaasje water bij het eten wel. Dat mag wel wat vaker.”

Rodney: “Ik denk dat er nog veel kan veranderen. Ik zie bijvoorbeeld veel zaken die zich op één doelgroep richten. Daarmee sluit je andere doelgroepen uit, en dat terwijl Rotterdam zo’n inclusieve stad is! Rotterdam is dé stad waar mensen elkaar in de eerste plaats als Rotterdámmer zien, niet als iemand die anders is. Ik leer mijn jongens hier altijd: ‘Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden.’ Geef de klant wat ie wil. Want plezier is het enige dat meer wordt als je het met een ander deelt.”

Vanaf 10 december begint voor de tweede keer de Tinnen Ananas-verkiezing; dé gastvrijheidsprijs van Rotterdam. Van 10 december tot en met 23 december kan iedereen via www.tinnenananas.nl de meest gastvrije onderneming en de meest gastvrije Rotterdammer nomineren. Dit doe je door het insturen van een naam, eventueel een foto en een uitgebreide toelichting. Van 14 januari tot en met 28 januari kan er gestemd worden op de genomineerde Rotterdammers. Op dinsdag 29 januari, tijdens het Binnenstad Symposium, worden de winnaars bekend gemaakt. De meest gastvrije Rotterdammer is degene met de meeste stemmen. De meest gastvrije onderneming wordt bepaald door een vakjury. Eveline en Rodney zitten allebei in die jury. Eveline: “Het winnen heeft me super trots gemaakt. Ik vond het echt heel erg tof dat ik een jaar lang het gezicht van de gastvrijheid in de mooiste stad van Nederland mocht zijn.”

Uit de krant