Nieuwsgierige kinderen voor de illustraties van Mylo Freeman
Nieuwsgierige kinderen voor de illustraties van Mylo Freeman Foto: Leeskoning

Bijzonder voorleesprogramma voor kinderen in de bieb: leeskoning!

Algemeen 165 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bijdrage aan De Havenloods plaatsen!

Zondagmiddag 9 december. Anna Hertszaal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Vandaag vindt er een van de maandelijkse theatrale voorleeswedstrijden plaats. Mylo Freeman, een bekende illustratrice en schrijfster Mylo demonstreert op een grote papier hoe je mooie illustraties kan maken. van kinderboeken is uitgenodigd om een lezing te geven en de winnaar/winnares uit te kiezen. Zelf heeft ze ook een prijs, een literaire prijs die ze ooit met haar kinderboek `Potje` won: `Kiekeboekprijs`. Ruim 30 kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben vandaag om diverse bescheiden cadeaubonnen en kinderboeken gestreden.

Eerst vertelt Freeman wat dingen over haar boeken en haar romanfiguur `Prinses Arabella`, een klein bruin prinsesje in een fictieve multiculturele prinsessen wereld: “ Als je nu aan een prinsesje denkt dan kan het een Chinees meisje zijn, een donker meisje zijn en dat is heel belangrijk voor kinderen. Dat kinderen beseffen dat ze eigenlijk alles kunnen zijn. Je hoeft niet alleen blond te zijn met blauwe ogen. Het is voor ieder kind belangrijk zich te herkennen in een boek. “

Er volgt meteen een vragenregen. 8 plusser Ibrim heeft voor het bezoek van Freeman `Prinses Arabella` voor zichzelf gekocht en thuis gelezen. Ze roept erg enthousiast: “ Kijk mevrouw, kijk wat er hier allemaal gebeurt, kijk naar deze pagina, en naar deze tekening.”

” Mevrouw, wilt u voor ons zingen, u was vroeger een zangeres toch?”

” Heeft u weleens fouten gemaakt? Wat was de ergste fout dat u in een boek heeft gemaakt ?”

” Hebt u weleens een boek niet afgekregen?”

” U boeken zijn erg kleurrijk, u heeft aparte kleuren in uw boek, ze zijn heel fel”

” Hoe oud bent u ?” ( Dan proberen ze in te schatten ( Mylo is eigenlijk in de middenleeftijd) “Ze is 100 jaar oud.” . Een ander kind :” Nee hoor, 70 jaar “ ...

Mylo demonstreert op een grote papier hoe je mooie illustraties kan maken. “ Zo werk je dus met de kleurtjes. Weet je wat daarna gedaan wordt? Tekeningen worden gescand. Weet je wat het scannen is ?” Nee! 8 plussers wisten het niet, meeste 10 plussers wel.

Ook de ouders mochten tijdens de lezing een kijkje komen nemen en enkele ouders deden dat. Van de docente moeten de ouders echter in het tweede deel de zaal verlaten, namelijk, tijdens de wedstrijd `literair toneel`! Niet altijd, maar vandaag wel! Want dan voelen de 8 plussers zich onzeker en onder druk gezet, sommigen huilen zelfs als ze weinig scoren. 10-plussers niet. Na hun vertrek werden kinderen wat losser, voelden zich vrijer , minder gespannen... Maar ook ietsje lawaaieriger: het voorleeswedstrijdje leek op een feest...

Mylo Freeman, tegen de docente: “Wat enthousiaste kinderen hebben jullie hier! Wat voor enorme vragen hebben deze kinderen hier , heb ik gemerkt. Als ik niet `even wachten` of `stoppen` zegt gaan ze met hun eindeloze vragen nonstop door! Wat een geweldige ervaring! Wat een geweldige werk doen jullie hier! Ik heb echt genoten.”

Toneellezen, ook wel theaterlezen genoemd, is een leuke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. De kinderen, gedeeld in kleine groepjes, presenteren verhaaltjes uit een boek.. Ze kiezen een rol en lezen om de beurt hun stuk tekst voor. Het lijkt erg op de rollen in een toneelstuk, alleen dan hoeven de teksten niet uit het hoofd geleerd te worden. Ze maken wel gebruik van intonatie en stemmetjes. Het kinderboek dat ze vandaag bij de wedstrijd gebruiken heet ` Rare Geluiden`. De schrijfster moet bepalen wie de winnaar wordt en hoeveel punten de kinderen krijgen. Maar nog voordat ze beslist rennen ze allemaal nieuwsgierig en lawaaierig naar haar toe : “Mevrouw, wie heeft u gekozen?”

De prijs winnaar van de 10 plussers is vandaag de groep van Mustafa, Emre en Maysara, twee jongens en een meisje; Een cadeaubon. En de prijs in de categorie 8 plussers ging naar de groep van Alyssa, Samia en Elif ( alle drie meisjes) en ze ontvingen ook een bescheiden cadeaubon.

Voorleesprogramma `Leeskoning`

`Leeskoning` is een bijzonder literair voorleesproject dat door het jaar heen op de Jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek plaats vindt.. Het is een unieke combinatie van literatuur, `literair toneel`, lezen, voorlezen en leesbevordering. De lessen zijn onder andere ook op het presenteren, publieksoptreden en podiumprestaties gericht. Men wilt passie voor literatuur aanwakkeren, kinderen motiveren uit te groeien tot enthousiaste lezers en bevorderen van leesvaardigheid.

`Leeskoning` is voor iedereen toegankelijk; alle kinderen mogen zich aanmelden, allochtone kinderen en/of kinderen van laag opgeleide ouders in het bijzonder. Momenteel zitten er ruim 30 kinderen; Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Koerdische, Bosnische, Kaapverdiaanse, Antilliaanse, Italiaanse..... Kleurrijk! Ze hebben twee groepen: 8 plussers en 10 plussers.

Op zondagmiddagen komen de kinderen onder begeleiding van een hoog opgeleide docente en vrijwilligers bij elkaar. Ze zitten op een `koningstoel` in de zaal en lezen een voor een voor. Daarnaast lezen ze zoals vandaag acterend in groepjes voor. Elke maand bezoekt een kinderboekenschrijver het programma, zoals Mylo Freeman vandaag. Midden februari 2018 vindt een publieksevenement plaats; een grote voordrachtenwedstrijd van de betrokken kinderen, samen met muziek, toneel attracties, prijs uitreikingen en de presentaties van kinderboekenschrijvers..

Kinderen willen geen enige zondagles missen en hun ouders vinden het ook erg leuk, ze merken dat er met hun kinderen dankzij dit programma beter gaat (Een moeder: “Alyssa bloeit heel erg van dit programma. Dit doet haar zelfvertrouwen zo goed.)

Dit project is door de bekende Rotterdamse kunststichting Sahne i.s.m. de Centrale Bibliotheek georganiseerd. Het initiatief is deels door de gemeente Rotterdam, door enkele fondsen en sponsors ondersteund, maar vrijwilligers spelen daar een grote rol. De Kunststichting Sahne, opgericht in 1993, heeft sinds zijn oprichting ruim 800 muziek-, toneel- en literaire activiteiten op zijn naam staan en in de afgelopen jaren twee keer gemeentelijke vrijwilligersprijs op het gebied van kunst gewonnen!

Wil je ook meedoen?

Aanmelden: stichtingsahne@yahoo.com of direct komen naar de Centrale Bibliotheek, Jeugdafdeling, Hoogstraat 110. 13.30 uur, elke zondagmiddag.

Kinderen luisteren naar de schrijfster Mylo Freeman in de Centrale Bibliotheek
Kinderen luisteren naar de schrijfster Mylo Freeman in de Centrale Bibliotheek
Een groepje kinderen lezen acterend voor
Kinderen kijken naar de optredens van de voorlees-groepjes
Prijsuitreiking: Prijswinnaar - kindergroepje aan het eind van de dag
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant