De kerk wordt uitstekend onderhouden. Zelfs na een brand kwamen de prachtige muurschilderingen weer ongeschonden tevoorschijn.
De kerk wordt uitstekend onderhouden. Zelfs na een brand kwamen de prachtige muurschilderingen weer ongeschonden tevoorschijn.

Kerk Beukelsdijk stond leeg, tot de Polen kwamen en voor recordrukte zorgden

Algemeen 1.525 keer gelezen

Rotterdam - De Rooms-Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee aan de Beukelsdijk is waarschijnlijk de drukst bezochte christelijke kerk van de regio. “In een gewone week komen er tussen de 500 en 800 mensen”, verzekert bestuurslid Andrzej Witkowski. “Met Kerstmis worden dat er waarschijnlijk meer! Zelfs al rijden veel parochianen voor Kerstmis naar hun familie in Polen.”

Door Els Neijts

Toen in 1995 de allerlaatste gelovigen van de voormalige Sint Willibrordus parochie door alle leegloop ondergebracht werden bij de HH Laurentius en Elisabethkathedraal aan de Mathenesserlaan, kwam de Poolse gemeenschap in Rotterdam in actie. “Toen hij een jaar leeg stond, mochten wij hem officieel huren van het Bisdom Rotterdam”, vertelt Witkowski. “Ondanks de overgrote meerderheid aan Poolse leden - in en om Rotterdam wonen zo’n 40.000 Polen - is onze parochie gewoon een Nederlandse kerk die onder het Bisdom Rotterdam valt.”

In Polen wordt nog vrijwel iedereen opgevoed in Poolse tradities. “Daar horen kerktradities bij”, benadrukt Witkowski. “Die veranderen in Polen maar heel langzaam. Jonge mensen die zich hier vestigen willen tradities nog wel eens aan de kant zetten, maar vrijwel iedereen komt daar na verloop van tijd toch op terug.” Hoewel de basis van het geloof natuurlijk hetzelfde is, zijn er ook, vaak vooral praktische, verschillen tussen de Nederlandse en Poolse katholieke geloofsbeleving. “Onze missen zijn altijd in het Pools”, noemt Witkowski als voorbeeld. “Verder vasten we nog naar Poolse gebruiken en dragen meisjes niet bij alle sacramenten en op heilige dagen een eigen witte jurk. Om tegen te gaan dat je verschil tussen arm en rijk kunt zien, dragen ze bijvoorbeeld bij hun eerste communie allemaal dezelfde crèmekleurige albe.”

Pastoor Kozienski heeft het druk met zijn kerk. Hij draagt minstens zes missen per week op. Voor kinderen is er wekelijks speciaal geloofsonderricht (catechese). Witkowski: “Vooral voor kinderen met één Nederlandse ouder is dat belangrijk. Ik ben zelf ook half Nederlands en moest altijd tolken voor mijn moeder.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant