Actie van Ferdi Karakus in de wedstrijd tegen Amsterdam Panthers op het voor American Football belijnde veld. (Foto: René Roos/010 Trojans)
Actie van Ferdi Karakus in de wedstrijd tegen Amsterdam Panthers op het voor American Football belijnde veld. (Foto: René Roos/010 Trojans)

Valse start Trojans op geel belijnd thuisveld

Algemeen 257 keer gelezen

Rotterdam - 010 Trojans is niet langer lijstaanvoerder in de eerste divisie. De Rotterdamse American Football selectie verloor zondag met 13-27 van Amsterdam Panthers, dat nu ongeslagen bovenaan staat. Gelukkig komen er nog genoeg kansen. In de reguliere competitie resteren drie duels, daarna beginnen de bovenste vier met een schone lei aan de playoffs.

Door Emile Hilgers

De eerste nederlaag vond plaats op een heus American Football-veld in IJsselmonde, waar 010 Trojans een nieuwe vaste huurder is op Sportpark Olympia. Behalve de hoge doelen vallen de tientallen op die in gele cijfers op de geel omlijnde speelvlakken zijn geschilderd. “De extra belijning mocht van de KNVB, hoewel het voor de voetballers wel even wennen zal zijn”, vertelt Trojans-voorzitter Ben Wesseling. “We krijgen nog gelijmde gele lijnen en cijfers, want verf verbleekt door het spelen. Dit is al de derde laag.”

“Wel jammer dat we geen eigen kantine hebben”, tekent Wesseling aan. “FC IJsselmonde opent de eerste tijd hun clubhuis voor ons als wij wedstrijden hebben. Er is ook nog geen scorebord bij het veld. Maar het kunstgras is perfect, zo glad als een biljartlaken. Bij BZC aan de Oldegaarde speelden we op natuurgras. Daar stapte soms iemand in een konijnengat en blesseerde dan z’n enkel.”

Mede dankzij het nieuwe veld zijn dit seizoen veel oud-spelers teruggekeerd. Ook bij de jeugd groeit het ledental. Elke week komen er twee of drie nieuwe aanmeldingen. Eén van de spelers die de club vanaf de jeugd trouw is gebleven, is Ferdi Karakus. “Ik bloed groen”, verwijst hij naar de kleur van de Trojans en zijn stad. “Vroeger speelde ik voetbal, maar ik ben verliefd geworden op deze sport. Die heeft mij gevormd en ik doe er alles voor: krachttraining, voeding. Momenteel speel ik quarter back, omdat op dit positie iemand nodig was. Eigenlijk ben ik strong safety, waar ik nu speel mis ik af en toe het contact.”

Na de wedstrijd had Ferdi zondag even tijd nodig om te bedaren. “We zijn het seizoen heel goed begonnen, dan komt zo’n verlies hard aan. We zullen de laatste wedstrijden zoveel mogelijk punten moeten halen, dan kunnen we in de play-offs revanche nemen tegen Amsterdam Panthers.”

De AFBN accepteert dat het combiveld niet de officiële lengte heeft (90 meter in plaats van 100 yard). De vakken naast de middenlijn (tussen 40 en 50 ‘yard’) zijn wat smaller. Het kunstgras is wel aangepast en heeft een zachtere demping vanwege bijvoorbeeld de vele tackles. Ook zijn twee grotere kleedkamers gerealiseerd voor de ploegen van soms wel dertig tot veertig spelers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant