Vegan Junk Food Bar. Voor wie dacht dat veganistisch eten alleen voor konijnen was, zal er bij een bezoekje aan deze tent op terug komen.
Vegan Junk Food Bar. Voor wie dacht dat veganistisch eten alleen voor konijnen was, zal er bij een bezoekje aan deze tent op terug komen.

‘Ben je een jaartje weg uit Rotterdam, komen er allerlei leuke eettentjes tevoorschijn!’

Algemeen 133 keer gelezen

Rotterdam -Sinds Mirjam Collens vanwege de liefde in Portugal woont, mist ze schrijven voor De Havenloods vreselijk. En haar stad Rotterdam mist ze nog meer! Dus toen ze pas weer eens hier was, kregen we meteen een artikel opgestuurd. Mirjam is nieuwe eettentjes gaan testen!

Ben je een jaartje weg uit Rotterdam, komen er allerlei leuke eettentjes tevoorschijn! Opvallend is het toegenomen aantal veganistische en vegetarische restaurants. Of het een trend is van deze tijd, een stukje bewustwording of gewoon lekker willen eten: de vraag hiernaar lijkt te groeien. Vleeseters, vegetariërs, flexitariërs en veganisten weten de weg ernaartoe te vinden. Ook ik wil proeven wat voor nieuws er in Rotterdam te eten en drinken valt.

Propvol zit de Vegan Junk Food Bar die eind juli zijn deuren opende aan de Schiedamse Vest. Vol met klanten, graffiti, muziek en kleurrijke menukaarten. Er komen mooi opgemaakte borden voorbij die rare dingen doen met je zintuigen. Frites, sashimi en enorme burgers die ruiken en smaken naar vlees. Vegetariërs en veganisten willen dan wel geen dieren eten, maar dit betekent niet dat ze de smaak niet lekker vinden.

Shawarma

Op mijn bord prijkt de ‘classic shawarma’ burger. “Het smaakt écht naar shoarma”, zegt mijn gezelschap die de ‘flashy kapsalon’ met een topping van eetbare bloemetjes bestelde. Een giga bord vol en om je vingers bij af te likken. Voor wie dacht dat veganistisch eten alleen voor konijnen was, zal er bij een bezoekje aan deze tent op terug komen. En of het altijd echt gezond is? Nee, ook hier kan je vet van worden. Maar iedereen wil wel eens zondigen, ja toch? Dit gaat alleen niet ten koste van een ander leven.
Een jaar geleden opende tegenover de bibliotheek vegan fastfood restaurant Flower Burger. Ook hier worden vegan burgers verkocht in alle kleuren van de regenboog en kan je menu’s samenstellen.

Op een zonnige zomerdag is ouderwets picknicken met vriendinnen een top idee. Voor ik afspreek op een kleedje in museumpark, strijk ik neer bij Backyard (Korte Hoogstraat 14). Binnen kom je in een huiskamersfeer waar het gezellig vertoeven zou zijn met vrienden, collega’s of voor een dagdeel werken achter de laptop.

Backyard biedt een uitgebreid vegan menu aan maar voor wie toch een stukje vlees of koemelk wil, zijn die opties er ook op verzoek. De chai latte (ook wel bekend als ‘golden latte’) bereid met havermelk, is heerlijk. Ik vertrek met het voornemen om snel in de Backyard terug te komen. Voor een volgend weerzien met Rotterdam!’

De meeste vega/vegan-eettentjes hebben dezelfde visie als de Vegan Junk Food Bar: “Wij geloven dat plantaardige producten een mega positief effect hebben voor dieren, onze planeet en onze gezondheid.” De geiten wollen sokken kan iedereen thuis laten. Deze en andere stereotype-uitspraken en vooroordelen over veganistisch en vegetarisch eten zijn inmiddels wel achterhaald. De nieuwe, hippe tentjes die eten aanbieden vrij van dierlijke producten, laten zichtbaar zien hoe iedereen ook zo kan genieten van eten.

Ook een leuk, persoonlijk, Rotterdams verhaal? Iedere Rotterdammer kan zelf een artikel met foto plaatsen via ‘Schrijf mee’ op de website van De Havenloods!

'Ik vertrek met het voornemen om snel in de Backyard terug te komen.'
De 'classic shawarma' burger.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant