Met behulp van cabaretier Richard Groenendijk wil de gemeente Rotterdammers bewust maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid.
Met behulp van cabaretier Richard Groenendijk wil de gemeente Rotterdammers bewust maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid. Foto: Chris Bonis

‘Wat loop je nou te stoken?’, vragen de gemeente en Richard Groenendijk

Algemeen 24 keer gelezen

Rotterdam - Met behulp van cabaretier Richard Groenendijk wil de gemeente Rotterdammers bewust maken van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid. Vandaag (maandag 21 december) startte de campagne ‘Wat loop je nou te stoken?!’. 

Houtrook is vooral in de wintermaanden op sommige plekken in de stad een probleem, licht wethouder Arno Bonte toe. “Houtkachels en vuurkorven geven veel mensen plezier in de winter, maar ze kunnen ook onbedoeld een grote bron van overlast zijn. Door verkeerd stoken of stoken op mistige of windstille dagen kan veel hinder door houtrook ontstaan. Met praktische tips willen we overlast voorkomen.”

Gezicht van de campagne is de bekende Rotterdamse cabaretier Richard Groenendijk. Met een knipoog wijst hij in verschillende filmpjes Rotterdammers op de overlast die houtstoken kan veroorzaken en geeft hij tips hoe je die overlast zelf wat kunt verminderen.

Speciaal voor de momenten dat er beter niet gestookt kan heeft de gemeente het ‘Rotterdamse Pakkie’ laten maken. Het Rotterdams Pakkie is een groene oversized hoodie die de Rotterdammer warm houdt op koude winteravonden. Het Pakkie is van gerecycled materiaal en is geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rotterdammers kunnen dit Pakkie winnen door een foto van hun stookgedrag te plaatsen op Facebook en Instagram met de hashtag #watloopjenoutestoken.

Uit de krant