Henk van Beek in 't Halve Maatje. Hij verkoopt de kroeg aan de Kleiweg en emigreert naar Oostenrijk, een droom die hij al zijn hele leven heeft.
Henk van Beek in 't Halve Maatje. Hij verkoopt de kroeg aan de Kleiweg en emigreert naar Oostenrijk, een droom die hij al zijn hele leven heeft.

Henk van Beek van ‘t Halve Maatje gaat vlak voor emigratie viral met huilende Rotterdamse vlag

Algemeen 1.564 keer gelezen

Rotterdam - Henk van Beek van café ‘t Halve Maatje emigreert naar Oostenrijk. Zijn vriendin en zoon vetrekken na het weekend al. Maandag zaten ze nog op hun Rotterdamse bank en zagen ze hoe winkels en kroegen in de stad gesloopt werden. De reactie van Henk, een Rotterdamse vlag met traan, ging meteen viral.

door Emile van de Velde

“We zagen het gebeuren op social media. Eerst was ik boos, maar uiteindelijk vooral heel erg verdrietig. Het is zó kansloos. Ik zag het misgaan en je gaat dan toch aan je collega’s denken, aan alle andere ondernemers in de stad. Nu zitten wij met ‘t Halve Maatje op de Kleiweg wel in een uithoek, maar je bent toch even bang dat het ook deze kant op komt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk probeerde de rellen te bevatten, maar werd steeds verdrietiger. Hij maakte een Rotterdamse vlag met een traan en de tekst #RotterdamHuilt. Een dag later was het plaatje door duizenden Rotterdammers gedeeld om hun gevoelens uit te drukken. “Je ziet mensen winkels plunderen terwijl ze in mijn ogen helemaal niets te klagen hebben. Hun problemen zijn niets in vergelijking met mensen die ziek zijn, mensen die het écht zwaar hebben, ondernemers met gesloten zaken. Die gasten hadden allemaal een dure jas aan! Ik snap best dat alle restricties lastig zijn, dat geldt voor mij ook. En ik merk zelf ook dat ik een steeds korter lontje heb. Maar dat je spullen gaat slopen, winkels plundert, daar kan ik echt niet bij. Wat ik die maandag zag, is níet de stad die ik ga missen.”

Want Henk gaat er vandoor. Weg uit onze stad. Niet vanwege die rellen hoor, het was al héél lang de bedoeling om met vriendin Marieke en zoon Lennon (9) naar Oostenrijk te verkassen. “Ik ben al van jongs af aan helemaal weg van Oostenrijk. Van de mensen, de taal, de natuur. En de wintersport natuurlijk. Eigenlijk was het de bedoeling om te verhuizen als we wat ouder waren. Maar het is allemaal wat sneller gegaan. Marieke en Lennon vetrekken maandag, ik blijf nog een maandje of zo, omdat nu de bestellingen zo goed lopen. Het café is zo goed als verkocht, alleen de handtekeningen nog.”

Henk gaat ons missen. De stad, en natuurlijk vooral de vaste klanten van zijn kroeg. “Joop bijvoorbeeld, 86 jaar, die drie keer per dag even langs komt voor een borreltje. En de mensen van mijn boksclubje, mijn rondje langs collega’s, Melief Bender, eten in de Prins van Terbregge. Maar het is niet ‘uit het oog, uit het hart’ hoor! We hebben in Oostenrijk straks plek zat om iedereen op bezoek te krijgen.”

Want Henk en Marieke gaan een hotelletje beginnen. Met appartementen én een restaurant. In Karinthië, vlakbij de Italiaanse grens. “Het is een heel rustig gebied, niet zo toeristisch als Tirol. Prachtig in de winter, maar óók in de zomer. Lennon wil er alpine-voetbal introduceren, want alles loopt schuin natuurlijk. Nee, ik denk niet dat hij z’n vriendjes gaat missen, hij ziet ze natuurlijk al maanden alleen maar digitaal vanwege de lockdown. Dat kan daar ook. En hij krijgt extra plek, zodat ze bij ‘m kunnen logeren.”

Er gaat dus een droom in vervulling. Al blijft Henk benadrukken dat we niet zomaar van ‘m af zijn. “Nee, sowieso houdt Marieke haar baan in Rotterdam aan, ze heeft een mondzorgcentrum. En ik kan zelf vaak zat weekjes vrij maken om langs te komen. Wat ik beslist níet ga missen is de hardheid die ik soms in Rotterdam zie. De veranderde mentaliteit, de verminderde tolerantie. Zoals we maandagavond gezien hebben...”

De avonturen van Henk, Marieke en Lennon in Oostenrijk zijn in mei voor iedereen te zien in het tv-programma ‘Het roer om’ van SBS6.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant