Zo komt het monument voor Breyeten Muskiet in Feijenoord eruit te zien.
Zo komt het monument voor Breyeten Muskiet in Feijenoord eruit te zien. Foto: CBK

Breyten Muskiet (HELDERHEID) krijgt monument in Feijenoord

Algemeen 264 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse rapper en woordkunstenaar Breyten Muskiet (1978 – 2004) krijgt een monument in de Spiekmanstraat. Breyten Muskiet verwierf bekendheid onder de naam HELDERHEID.  Na zijn onverwachte overlijden op 25-jarige leeftijd namen vrienden het initiatief tot het Helderheidplein aan de Spiekmanstraat in de wijk Feijenoord, daar komt nu een monument.  

HELDERHEID is een afkorting van Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid. Muskiet was een inspiratie voor jongeren en werd een symbool van positivisme. Bij de vergroening van het plein werd een plek gereserveerd voor het Helderheidmonument, dat samen met stichting Helderheid en BKOR tot stand is gekomen. Tijdens het jaarlijks terugkerende Helderheidfestival wordt dit jaar de Helderheidbokaal uitgereikt aan de winnaar van het Helderheidfestival 2020. Het festival geeft een podium aan jong talent.

Breytens moeder Joany Muskiet speelt hierin de verbindende rol. Verbinden doet zij in de geest van haar zoon door steeds weer contact te zoeken met nieuwe generaties jongeren in de wijk en hen te stimuleren om positief te denken: ‘Het wordt een monument voor jongeren, die beseffen geen tweederangs burgers te zijn. Voor jongeren die dankzij talentontdekking en talentontwikkeling een hoopvolle toekomst kunnen opbouwen.’

HELDERHEID probeerde met zijn daden en teksten racisme te bestrijden in zijn wijk en stad. Zijn teksten tonen dat hij zich bewust was van de drempels én de strijd waar zijn leeftijdgenoten mee te maken hadden en hebben om met zichzelf en hun uitdagingen te dealen. Met zijn vrienden van de Tuigcommissie gebruikte hij rap om deze boodschap uit te dragen. Het nummer Progressie is exemplarisch gekozen uit vele van zijn teksten. Een citaat daaruit, geschreven in zijn eigen handschrift, is een belangrijk onderdeel van het monument. 

Beeldend kunstenaar Micha Prinsen en ontwerper Lloyd Muskiet ontwierpen een vier meter hoge roestvrijstalen zuil, voorzien van patronen die teruggrijpen op Surinaams houtsnijwerk. De patronen culmineren in het logo van HELDERHEID. Een strofe uit Progressie is in de zuil verwerkt. Dit nummer is te beluisteren in de animatiefilm die Ralph Vroeijenstijn maakte. 

Bekijk hier de animatie.


Tot 30 september presenteert Murals Inc. aan de Piekstraat de tentoonstelling Master Write over (straat)taal op omliggende muren. Het Helderheidplein krijgt een speciale editie vanwege de komst van het monument. De taal die door kunstenaars/artiesten wordt aangebracht is gebaseerd op stijlkenmerken, zoals tags, pieces, graffiti (old skool), post-graffiti, style writing, post writing, calligraffiti, etc., binnen het muurschilderen. De tentoonstelling verbindt verschillende (sub)culturele achtergronden behorende bij een schrijfstijl. De geselecteerde kunstenaars/artiesten zijn exponenten van verschillende schrijfstijlen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant