Op deze pilaren komt het gedicht 'Ode aan Spangen'. Foto: de Zoek naar Schittering
Op deze pilaren komt het gedicht 'Ode aan Spangen'. Foto: de Zoek naar Schittering

Basisschool het Kasteel Spangen krijgt Ode aan Spangen op pilaren

Algemeen 503 keer gelezen

Rotterdam - Bij basisschool het Kasteel Spangen aan de Nicolaas Beetsstraat wordt volgende week ‘Ode aan Spangen’ onthuld. Vanaf vrijdag 5 april zijn bij de school drie beschilderde pilaren te zien met een gedicht erop dat ‘Ode aan Spangen’ heet. Het gedicht is van Bilal Taner, voormalig Spangenaar, werkzaam voor de gemeente en dichter in zijn vrije tijd.

 De onthulling is door Wethouder Cultuur Said Kasmi samen met de leerlingen van groep 6 van obs Kasteel Spangen, Bilal Taner en de initiatiefnemer en kunstenaar Tim Braakman. De pilaren staan bij het (woon)complex waar obs Kasteel Spangen ook aan grenst. Buurtbewoners, leerlingen en genodigden zijn bij de onthulling aanwezig. 

Liefde, geluk, pijn en verdriet

Taner: Spangen is de wijk waar de basis is gelegd voor mijn leven. Ik ben er opgegroeid samen met mijn drie broers en ouders. Liefde, geluk, pijn en verdriet heb ik daar voor het eerst ervaren. Spangen is voor mij een ontzette betekenisvolle wijk. Daarom heb ik een gedicht gemaakt over deze mooie wijk.’

Tim Braakman

Ode aan Spangen is een project van Tim Braakman. Hij is kunstenaar en letter- en reclameschilder met zijn bedrijf Signpainters&Co. Hij wilde na vijf jaar wonen in Spangen wat terugdoen voor zijn buurt. Het idee ontstond om een gedicht over Spangen van Bilal Taner op de pilaren bij de school te schilderen. In twee workshops ontwierp hij samen met leerlingen van groep 6 van OBS Het Kasteel de letters voor het titelbeeld. Ze droegen zo bij aan het werk op de pilaren.

Lees verder onder de foto.


Eén van de resultaten uit de letterworkshop aan de groep 6 leerlingen. Foto: de Zoek naar Schittering

Jayne Mansfield

De pilaren worden aan één zijde beschilderd. Op de andere zijde van de buitenste pilaar hoopt kunstenaar Hans Citroen in de toekomst namelijk de afbeelding van Jayne Mansfield bij Sparta in 1957, terug te laten brengen als schildering. Deze werd in 2004 als billboard aangebracht naar zijn idee. De foto waaide tijdens een hevige storm in 2017 van de gevel af. Er is daarom rekening gehouden met zichtlijnen voor de werken.

De Zoek naar Schittering

Tim Braakman diende zijn idee samen met stichting de Zoek naar Schittering in bij de ‘100 jaar Volkskracht Awards’ die de jubilerende stichting organiseerde in 2023. Die wonnen ze. Dankzij de Award en de medewerking van OBS Kasteel Spangen, de bewoners van het complex verenigd in de VVE en Woonstad kan ‘Ode aan Spangen’ nu gerealiseerd worden. Meer informatie via https://www.dezoeknaarschittering.nl/odeaanspangen/ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant