Het motorseizoen is weer van start gegaan. Dat is even wennen voor alle weggebruikers en vraagt om extra alertheid. Foto: Rijkswaterstaat
Het motorseizoen is weer van start gegaan. Dat is even wennen voor alle weggebruikers en vraagt om extra alertheid. Foto: Rijkswaterstaat

Meer motorrijders op de weg vanaf het voorjaar dus houd rekening met elkaar en anticipeer

Algemeen 943 keer gelezen

Rotterdam - Het voorjaar is begonnen en we krijgen weer zonnige dagen. Dat betekent ook dat er meer motorrijders de weg op gaan. De start van het motorseizoen kan weer even wennen zijn voor alle weggebruikers en vraagt daarom om extra alertheid.

Het is belangrijk om op de weg rekening met elkaar te houden. Het is zowel voor motorrijders als voor het overige verkeer weer wennen, nadat in de herfst en winter minder motoren op de weg te vinden waren.

Veilig op pad als motorrijder

Haal je de motor weer van stal? Naast beschermende kleding en een goed onderhouden motor, is het volgende belangrijk: Houd voldoende afstand, zodat je snel kan reageren op plotselinge (rem)acties in het verkeer. Kijk goed in je spiegels voor je van rijstrook wisselt. Pas je snelheid aan bij het rijden door een file, waarbij het snelheidsverschil tussen de motor en de auto die je passeert, niet meer mag zijn dan 10 km/u.
Heb je pech? Zet je motor het liefst naast de vluchtstrook in de berm en ga achter de vangrail staan. Bel vervolgens je pechhulpdienst.

Tips voor automobilisten

Ook voor automobilisten is het extra belangrijk om goed op te letten, zeker in een file. Een motorrijder kan je namelijk met gepaste snelheid passeren. Daarnaast is het volgende belangrijk: Houd voldoende afstand. Kijk goed in de spiegels, ook in een file. Geef je richting aan voor je van rijstrook wisselt. Zo kan een motorrijder hierop anticiperen.
Het is verstandig om geen ruitensproeiervloeistof te gebruiken, als een motorrijder achter je rijdt. Het zicht van de rijder kan dan plotseling beperkt worden en een schrikreactie veroorzaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant