Vanessa Bruin (links) overhandigde deze week de kaart aan wethouder Chantal Zeegers (rechts). Foto: Leefbaar Rotterdam
Vanessa Bruin (links) overhandigde deze week de kaart aan wethouder Chantal Zeegers (rechts). Foto: Leefbaar Rotterdam

Honderden meldingen van schimmel in Rotterdamse huizen (en het probleem is waarschijnlijk nog veel groter)

Algemeen 776 keer gelezen

Rotterdam - Honderden Rotterdammers hebben inmiddels melding gemaakt van schimmel in hun huis. De inzendingen op het Meldpunt Schimmel van Leefbaar Rotterdam komen uit alle delen van de stad. En dat is waarschijnlijk nog slechts een topje van de ijsberg. Deze week overhandigde Leefbaar-raadslid Vanessa Bruin een kaart met alle meldingen aan wethouder Chantal Zeegers, donderdag vergadert de gemeenteraad over het schimmelprobleem. Het meldpunt blijft voorlopig nog online staan.

Op deze kaart zie je waar de meldingen vandaan komen, de tekst gaan onder de afbeelding verder.

Huurwoningen vol schimmel

Leefbaar Rotterdam lanceerde eind februari een speciaal meldpunt, naar aanleiding van verschillende signalen over huurwoningen vol schimmel. “Dat wonen in een schimmelwoning een probleem is, hoeven we niemand uit te leggen. Maar hoe groot het probleem in Rotterdam is, was lastig te zeggen. Met een speciaal meldpunt willen we op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in waar deze problemen voorkomen en in welke vorm”, zo licht Vanessa Bruin toe. 

Ernstige verhalen

“Inmiddels is het meldpunt bijna een maand online en hebben we meer dan 335 meldingen binnengekregen, waaronder hele ernstige verhalen. Het is duidelijk dat de gemeente de helpende hand moet bieden. Het valt namelijk op dat bij erg veel meldingen achterstallig onderhoud door de verhuurder de boosdoener is en de schimmelproblemen veroorzaakt. Hierbij zijn ook opvallend vaak de namen van grote woningcorporaties gevallen en dat zij helemaal niets aan de problemen doen.”

Vanessa Bruin

Het Meldpunt Schimmel en Achterstallig Onderhoud van Leefbaar Rotterdam blijft voorlopig nog online. Met de binnengekomen meldingen wordt een dossier gemaakt, waarmee de Rotterdamse schimmelproblematiek in verhalen en foto’s zichtbaar wordt. 

Dossier

Het dossier wordt later ook nog overhandigd aan wethouder Zeegers. Tijdens de commissievergadering Bouwen, Wonen en Buitenruimte heeft de wethouder alvast een overzichtskaart van de meldingen ontvangen. “De meldingen komen echt uit heel de gemeente. De kaart laat dit duidelijk zien en toont ook dat het noodzakelijk is dat de gemeente Rotterdam ingrijpt. We vragen de wethouder om maatregelen te treffen en foute verhuurders aan te pakken”, aldus Vanessa Bruin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant