Geconcentreerd turen de mannen over de kleine baren naar hun schip op schaal.
Geconcentreerd turen de mannen over de kleine baren naar hun schip op schaal.

De club van de mannen aan de Kralingse Plas met de zeilboten op schaal

Algemeen 741 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren is dichter en Matthijs Timmers journalist. Tweewekelijks beschouwen zij wat ons beweegt in Rotterdam. Deze keer: varen met zeilboten op schaal.

Op de vraag of ze een club zijn, haalt de man aan de waterkant voorzichtig zijn schouders op.

Niet met een website ofzo, en met een clubgebouw en contributie. Als je dat soms bedoelt. Maar hé, als je telkens met dezelfde mannen, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plek hier aan de waterkant afspreekt, om met eendere op afstand bestuurbare zeilbootjes rondjes te varen, dan bén je toch een club, eigenlijk? Een clubje mannen met zeilboten op schaal. Tja, daar zit wat in.

Als een van de mannen zijn exemplaar zorgvuldig naar de kant heeft gestuurd, zijn blik ernstig wisselend van boot naar console en weer terug, en het zeilschip aan wal hijst, is pas te zien hoe fors de gebroken wit geschilderde ‘448’ is. En dan te bedenken dat, zegt hij zonder op te willen scheppen, als ze bij de Kralingse Plas afspreken, ze nóg grotere schaalmodellen te water laten. Die hebben soms wel een mast van anderhalve meter.

Het varen met die zeilschepen op schaal is een hele kunst. De schepen hebben een zeil dat wind vangt. Tegelijkertijd zit er natuurlijk ook een motortje in, en een roer op. Dat alles is met een uitgebreid console vol knopjes en hendels te besturen. Het samenspel van wind en techniek proberen de mannen, op afstand, want op het drassige gras aan de waterkant, zo kundig mogelijk te controleren.

Er wordt niet veel gesproken, dat hoeft ook niet. Geconcentreerd turen de mannen over de kleine baren naar hun schip op schaal. Hup, daar verandert een boot van koers. Verderop klapt een zeil om. Een ander schip hangt schuin in het water en vaart langs een van de boeien. En zo kabbelt de ochtend voort, hier aan de waterkant.

Volgende week spreken ze weer af, de club met mannen met boten op schaal.

(Door Matthijs Timmers)

Op het kabbelende water

We gaan spelevaren op het binnenmeer
De boeg langs de steven ziet buiten meer
Er klotst een golf nog juist langs stuurboord
Een tweede rondje niemand hoeft van boord

Cirkels draaien om elkaar duurt meestal langer
dan een wil om terug te keren kan verlangen
Straks in de lak spiegel op het kabbelende water
De zorg voor lossen van trossen komt altijd later

Vanaf de kant lijken de schepen weg te drijven
bewijst de schroef hoe je in schuim kan verblijven
Wij behouden de koers door elkaar aan te kijken
Ook met grootste lol kun je plezier niet vergelijken

Jeroen Naaktgeboren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant