De veelal verdwenen (maatschappelijke) gebouwen en voorzieningen blijken zich te hebben vastgezet in het collectieve geheugen van de Zuiderlingen en zij die zich ermee verbonden voelen. Foto: Joop van der Hor
De veelal verdwenen (maatschappelijke) gebouwen en voorzieningen blijken zich te hebben vastgezet in het collectieve geheugen van de Zuiderlingen en zij die zich ermee verbonden voelen. Foto: Joop van der Hor

De historie van Zuidplein: van Plompert en Champs Elysees tot ‘Spatbordenfondsenbad’

Algemeen 885 keer gelezen

Rotterdam - Een middag voor 65-plussers waar ‘stiekem’ ook 50-plussers naar binnenglippen. Dat overkwam oer-Zuiderling Hans Grootenhuijs (68). Hij maalt er niet om, sterker nog, hij juicht het juist toe want wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Zuidplein is een vriend van Zuid en dus ook een vriend van Hans.

Door Joop van der Hor

Zaal Z van het theater Zuidplein was maandag het toneel van een soort van onverwachte reünie van (oud) Charloissers die maar liefst anderhalf uur aan de lippen van de oud-medewerker van het teloorgegane dagblad Het Vrije Volk hingen. Hans is met pensioen maar heeft het drukker dan ooit. De geschiedenis van de stad, en dan met name het gedeelte ten zuiden van de Nieuwe Maas, heeft zijn buitengewone interesse. 

Oudheidskamer van Charlois

Samen met zijn onlosmakelijke fotocamera en zijn vrouw Nora (in die volgorde) trekt hij er met grote regelmaat op uit om de veranderende stad op beeld vast te leggen. Door zijn ‘werk’ als vrijwilliger op het Stadsarchief van de stad Rotterdam en voormalig vrijwilliger bij de Oudheidskamer van Charlois beschikt hij inmiddels zelf over een gigantisch naslag en fotoarchief. Daaruit stelde hij een prachtige fotoserie samen die hij maandag tijdens de maandelijkse 65+ Culturele Koffiemiddag vertoonde met daarbij tekst en uitleg over de veranderingen op en rond het Zuidpleingebied.

Lees verder onder foto >

Foto: Joop van der Hor

Weet je nog wel?

Alle bekende ‘Weet je nog wel’ en ‘herinner je dat nog?’ momenten passeerden de revue. Belangstellenden waren uit alle hoeken en gaten van Charlois, Feijenoord, Vreewijk en zelfs vanuit Noord en Spijkenisse naar het theater gekomen. Want winkelcentrum Zuidplein mag dan zwaar aan populariteit hebben ingeboet, de veelal verdwenen (maatschappelijke) gebouwen en voorzieningen zoals de Schouwburg Zuid, het GG&GD gebouw annex deelgemeentekantoor aan de Gooilandsingel, het Brabantse Dorp, zwembad de Plompert, restaurant Champ Elysees en het ‘Spatbordenfondsenbad’ zoals zanger en liedjesschrijver Kees Korbijn het gesloopte zwembad Charlois in één van zijn liedjes noemde, blijken zich te hebben vastgezet in het collectieve geheugen van de Zuiderlingen en zij die zich ermee verbonden voelen.

De Opgerolde Krant

Speciale aandacht in de presentatie vormde de perikelen rond het kunstwerk ‘De Opgerolde Krant’. Het hele proces van begin tot iets wat nog geen einde kent, kwam voorbij. Hans: De ‘Bemoei-Alls’ rusten niet voordat het ontsierende infopaneel van de RET voor het kunstwerk weggehaald is.’ Hans kon op dat moment niet weten dat het eerder die dag nog goed functionerende vertrektijdenbord de geest had gegeven. Toeval? Sabotage? Of zijn de betrokken partijen zelf ook tot de conclusie gekomen dat het infopaneel drie meter verderop ook prima te zien is?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant