Van 26 t/m 28 juni 1970 was het terrein van het Kralingse Bos in bezit genomen door bezoekers van het legendarische, driedaagse Holland Pop Festival. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Van 26 t/m 28 juni 1970 was het terrein van het Kralingse Bos in bezit genomen door bezoekers van het legendarische, driedaagse Holland Pop Festival. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Popfestival Kralingen

Algemeen 1.260 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 26.

Het Holland Pop Festival (in de volksmond al snel Popfestival Kralingen) was het driedaagse popfestival in juni 1970, in het Kralingse Bos te Rotterdam. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als de Nederlandse versie van het Amerikaanse Woodstockfestival in 1969.
Toen Georges Knap zich namens de bekende muziekpromotor Sid Bernstein, een van de drijvende krachten achter Woodstock, zich in Rotterdam meldde met het plan voor een popfestival aan de Plaszoom, kreeg hij alle ruimte. Met de hulp van de 22-jarige boeker Berry Visser van Mojo tuigde Knap een festival op met een ronduit indrukwekkende line up. Behalve Nederlandse band als Focus en Ekseption, stonden er internationale groepen als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane op het podium.
Ondanks de regen kwamen er tienduizenden mensen op het popfestival af. Het grote podium stond opgesteld op het grasveld voor de Plasmolens De Ster en De Lelie aan de rand van de Kralingse Plas.
Het festival vormde in feite het begin van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van het gebruik van softdrugs, zoals marihuana en hash; de vele aanwezige undercover politieagenten traden niet of nauwelijks op tegen de openlijk actieve gebruikers en kleine handelaren.
Opzienbarend waren ook de vrije omgangsvormen op het festival. Naakt zwemmen in de Kralingse Plas en jonge vrouwen die met ontbloot bovenlijf dansten op de muziek. Borden op het terrein met teksten als ‘Doe wat je wil… maar eerst de pil’ en reclame voor condooms onderstreepten nog eens dat er op het festival maar weinig beperkingen waren.
Minpunt was dat het terrein op maandagochtend 29 juni bezaaid lag met lege flessen, blikjes, papier, plastic en karton. In Rotterdam zorgde de gemeente voor de grote schoonmaak. Zo’n honderd medewerkers van de ROTEB en de Plantsoenendienst hadden er twee dagen werk aan.

Later kwam Popfestival Kralingen ook te boek te staan als de bakermat van het Nederlandse gedoogbeleid inzake softdrugs. Foto: Hajo Piebenga / Stadsarchief Rotterdam

Zie voor aflevering 25:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant