De doorbraak voor de Westblaak in 1962 vanuit oostelijke richting. Foto: Bart Hofmeester
De doorbraak voor de Westblaak in 1962 vanuit oostelijke richting. Foto: Bart Hofmeester
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Westblaak

Algemeen 1.312 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 25.

De Westblaak in het centrum van Rotterdam verbindt het Churchillplein (met in het verlengde de Blaak) met het Eendrachtsplein. In het oostelijke deel heeft de weg in het midden vier verdiepte rijstroken voor het snelverkeer die onder het Churchillplein doorgaan. In het westelijke deel, tussen het Eendrachtsplein en de Karel Doormanstraat, heeft de Westblaak een brede middenberm met  skatebaan.

De Westblaak is een verkeersdoorbraak die onderdeel uitmaakt van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam. Van de wijk Cool werd tijdens het bombardement van mei 1940 alleen het noordoostelijk deel getroffen. Bij de Oude Binnenweg is de brandgrens goed zichtbaar in de overgang van de oude en nieuwe bebouwing. Doordat in het Basisplan een doorbraak van de Blaak naar de Rochussenstraat kwam, voor een betere oostwestverbinding, werd na de oorlog nog een flink deel van Cool alsnog gesloopt.
De Westblaak snijdt dwars door het oude stratenpatroon. De bebouwing van de Westblaak bestaat uit ongeveer vijf verdiepingen hoge kantoorgebouwen met een sterk horizontaal karakter. Het deel tussen de Coolsingel en de Karel Doormanstraat werd in de jaren vijftig bebouwd. Het deel tussen Karel Doormanstraat en Westersingel werd pas in de jaren zestig aangelegd en begin jaren zeventig met grootschalige betonnen kantoren afgebouwd.

Langs de Westblaak vestigden zich banken en de redacties van kranten, waaronder Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Van de Westblaak verhuisden de redacties naar Prins Alexander, een kantorenlocatie ver buiten het centrum van de stad. Op 12 december 1957 opende bioscoop Scala, die maar liefst 1500 plaatsen had, maar een succes werd het niet. De bioscoop lag in een moeilijk vindbare uithoek van het centrum. Al in juli 1958 werd Scala gesloten. Op 14 juli 1960 werd de vernieuwde bioscoop geopend. Er was slechts een handvol Cineramafilms beschikbaar, dus werd Cinerama al gauw weer een gewone bioscoop. De Cinerama-bioscoop is een gemeentelijk monument.

De Westblaak is nu nog vooral een drukke autoweg. Als de rijbanen aan de noordkant van de Westblaak worden weggehaald, zoals in het stadsproject wordt voorgesteld, heeft Rotterdam straks zijn eigen Blaakpark midden in de binnenstad. Het projectgebied loopt van het Eendrachtsplein tot en met Posthoorn/Keizerstraat. Met de komst van het Blaakpark zou de Westblaak dan moeten veranderen van een drukke straat vol verkeer in een groene en aantrekkelijke plek om te wonen, werken en ontspannen.

De Westblaak circa 1988 vanuit westelijke richting. Foto: Herman Scholten

Zie voor aflevering 24:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant