Op de Koningin Wilhelminaschool staat een koelkast die elke dag gevuld wordt met allerlei eten uit de schijf van vijf. Alle kinderen kunnen er iets uit pakken, dus niet alleen kinderen die van thuis niets meekrijgen. Daardoor wordt het vrijblijvender en is er minder schaamte. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Op de Koningin Wilhelminaschool staat een koelkast die elke dag gevuld wordt met allerlei eten uit de schijf van vijf. Alle kinderen kunnen er iets uit pakken, dus niet alleen kinderen die van thuis niets meekrijgen. Daardoor wordt het vrijblijvender en is er minder schaamte. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Als de kinderen op school met een lege maag in de klas zitten...

Algemeen 1.399 keer gelezen

Rotterdam - Dat er kinderen met een lege maag in Rotterdamse schoolklassen zitten, kan niemand verdragen. Daarom maken tal van scholen in onze stad gebruik van een landelijke subsidie die ze naar eigen inzicht aan eten kunnen besteden. Zodat ieder kind ontbijt of lunch heeft, óók de kinderen die niets van thuis meekrijgen. Dat is hoognodig. Maar die subsidie dreigt eind deze maand te verdwijnen...

Door Emile van de Velde

Neem bijvoorbeeld Boterhamsters, dat afgelopen maanden uit die landelijke subsidiepot werd betaald. “We vinden dit een prachtig project. Ik denk dat het bij ons om ongeveer een kwart van de kinderen gaat die iets uit de koelkast pakken”, zegt Liesbeth Ausems, leerkracht op de Koningin Wilhelminaschool in Crooswijk. Die school is één van de vijftien scholen in Rotterdam die meedoen met Boterhamsters. Elk dag wordt er een koelkast gevuld met broodtrommeltjes.  

Ausems vervolgt. “Omdat kinderen zelf iets uit de koelkast kunnen pakken, heeft het iets vrijblijvends. Er is natuurlijk veel schaamte over armoede thuis en op deze manier is het minder nadrukkelijk. Kinderen kunnen gewoon iets pakken, delen het ook samen, kunnen kiezen uit vega of halal. En er zit altijd eten uit de schijf van vijf in, met een stukje fruit, of nootjes. Ik hou het zelf ook wel een beetje in de gaten natuurlijk, als ik weet dat een kind van thuis weinig meekrijgt, of ik zie dat ze in hun trommeltje alleen een stukje komkommer hebben, dan zorg ik dat ze iets uit de koelkast krijgen. Er is elke dag genoeg, ik schat dat ongeveer een kwart van de kinderen er gebruik van maakt. En als er over is, wordt dat weer opgehaald.”

“Wat er over is, gaat naar onze crisiscateringwinkel aan de Goudse Rijweg”, vertelt Pip Wong van Boterhamsters. Boterhamsters wordt uitgevoerd door de mensen van Hotspot Hutsput, ooit bekend geworden van de sociale maaltijden in de stad, de laatste jaren actief met cateren voor de mensen die geen geld voor eten hebben. “Toevallig was mijn collega in het najaar op een bijeenkomst waar iemand van een school vertelde over een subsidie die het Jeugdeducatiefonds van het Rijk beschikbaar had om ontbijt en lunch voor basisschoolkinderen te betalen. Het probleem voor die school was alleen dat leraren geen tijd hebben om zoiets te regelen. Nou, voor ons is dat een makkie. Wij krijgen voedsel aangeleverd dat net niet in het systeem van de supermarkten past en hebben de vrijwilligers en auto’s om dat naar scholen te brengen. In coronatijd deden we crisiscatering bij 140 adressen, dan kunnen we dit natuurlijk ook wel doen. Voor het eten, de vervoerskosten en een kleine vrijwilligersvergoeding sturen we een bonnetje naar de scholen. Die betalen dat met die landelijke subsidieregeling.”

Lees verder onder de foto.


Vrijwilligers van Boterhamsters vullen broodtrommeltjes die ze naar scholen brengen.

Die landelijke regeling gaat via het Jeugdeducatiefonds. Op allerlei manieren kunnen scholen er met de subsidie voor zorgen dat er geen kinderen met een lege maag in de klas zitten. In Rotterdam zijn dat er 63. Soms doen leraren boodschappen en zetten ze het in een kast, soms smeren ze zelf de boterhammen, soms doen ouders dat, vaak doen ook winkeliers uit de buurt mee. Of er wordt een organisatie betaald om het eten te bezorgen. Zoals bij Boterhamsters. Boterhamsters is slechts één van de projecten uit de pot van 5 miljoen euro die er was.

Wás ja. Want het geld is zo goed als op. De regeling van het Jeugdeducatiefonds geldt nog maar tot en met 31 januari. Is er daarna nog wel eten op al die scholen? Dat is nog even afwachten. Het Rijk heeft de intentie om met een bedrag van 100 miljoen euro over de brug te komen, geld wat ook voor het voortgezet onderwijs bedoeld zal zijn. “Het is nog niet helemaal rond”, vertelt Isabelle Zielinski van het Jeugdeducatiefonds. “We zijn er nu over in onderhandeling. Het lijkt er positief uit te zien, maar ik durf er nu nog niet van uit te gaan. Hopelijk is er volgende week goed nieuws.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant