Afbeelding
Advertorial

Maak van je terrasoverkapping een bijgebouw met een glazen schuifwand

Algemeen 351 keer gelezen

Wie een terrasoverkapping in zijn tuin heeft, wil deze op den duur graag afsluiten zodat het een volwaardig bijgebouw wordt waar het hele jaar door vertoefd kan worden. Menigeen droomt van een eigen orangerie, een ruimte in de tuin waar een kop thee gedronken wordt met een breed uitzicht op de tuin. Het is geen hogere wiskunde om dit te realiseren. 

Ook met slecht weer in de tuin zitten

Glazen schuifwanden zijn de sleutel om de terrasoverkapping tot een multifunctionele ruimte maken. Zo zitten bewoners en hun gasten ook met slecht weer als het ware in de tuin. Klaart het weer op, dan worden de wanden simpelweg weer opzij geschoven. Het geeft een landelijk cachet aan een tuin, het hele jaar door. Op de website Verandaglas.com staan afbeeldingen van deze schuifwanden en is te lezen hoe simpel ze te monteren zijn. 

Tuinkantoor

Omdat het door de glazen schuifwanden met elk weertype behaaglijk wordt onder de overkapping, is er de mogelijkheid om hier de laptop neer te zetten en thuis te werken. Zo is er een gepaste afstand tot de afleiding van het huishouden en kan in de inspirerende omgeving van de tuin geld verdiend worden. Het verandaglas isoleert prima, dus een klein kacheltje is al voldoende om de ruimte te verwarmen. In de zomer is een ventilatortje een idee. Een airco zou ook nog kunnen. De stap naar het razend populaire tuinkantoor is met een glazen schuifwand dus geen onmetelijke. 

Orangerie

We zien het in programma’s over Franse kastelen: de luxe van een orangerie. Deze zijn doorgaans veel groter dan menig terrasoverkapping, maar het idee is hetzelfde. Oorspronkelijk is een orangerie een gebouw in een kasteeltuin waar men ‘s winters de zomerplanten bewaart (dat kan trouwens ook prima onder de overkapping als deze eenmaal afsluitbaar is). Tegenwoordig worden ze veelal als ontvangstruimte gebruikt. Er worden thee met koekjes en soms complete diners geserveerd. Vanzelfsprekend ligt het aan de afmetingen van de overkapping, maar van een open ruimte een bijgebouw maken schept enorm veel mogelijkheden. 

Nog meer mogelijkheden

Denk bijvoorbeeld aan de kangoeroe- of jongerenwoning. In eerstgenoemde resideert een senior die wel wat hulp en aandacht kan gebruiken, dichtbij de kinderen en kleinkinderen maar toch in zijn eigen woning. Jongeren die het huishouden ontgroeien maar nog geen kans maken op de overspannen woningmarkt kunnen hier ook tijdelijk in wonen. Met enkele aanpassingen toveren creatieve mensen de ruimte zelfs om tot gastenverblijf of Bed and Breakfast. Zo kan een simpele ingreep - het installeren van een glazen schuifwand - veel dromen realiseren.

Uit de krant